Запечений у духовці або смажений у фритюрі фалафель точно стане частиною вашого раціону, якщо це ще не так. Обирайте, який варіант ближче та нумо дегустувати цю традиційну закуску Близького Сходу у столичних закладах.
Green 13
Заклад знаходиться поруч з Пейзажною алеєю та Андріївським узвозом. Меню повністю складається з веганських страв, основний інгредієнт багатьох з них — фалафель. Тут готують не тільки традиційний нутовий, а також із зеленого горошку. Обидва види подають у піті або в складі боулу з соєвим стейком, хумусом, свіжим помідором, кукурузкою стручковою квасолею та різними соусами.
Дещо з меню:
- Фалафель з зеленого горошку — 148 грн
- Buddha боул — 169 грн
- Рол меню (фалафель та грибний/томатно-кокосовий суп) — 199 грн
- Лимонад полуниця-базилік-м'ята — 70 грн
- Комбуча — 80 грн
Адреса: вул. Велика Житомирська, 40
"Альтруіст"
Кафе розташовано між станцією метро "Площа Українських Героїв" (раніше "Льва Толстого") і парком Тараса Шевченка. В минулому столітті це приміщення належало дитячому хору "Щедрик". Проте зараз його облаштували панорамними вікнами й сучасним світлим дизайном.
Прихильники фалафеля можуть спробувати тут страву під назвою "Кращий фалафель цієї Галактики". Це велика веган-тарілка з капустою, солоним огірком, морквою-фрі, дайконом, свіжоспеченою пітою та іншими свіжими овочами. Власники відносять цю позицію до категорії швидких обідів, адже очікування, як і саме ласування цією стравою займає небагато часу. Також є фалафель у піті з хумусом.
Дещо з меню:
- "Кращий фалафель цієї галактики" — 270 грн
- "Піта з найкрутішим фалафелем цієї галактики" — 240 грн
- Маракуєвий чай — 90 грн
- Цитрусовий фреш — 95 грн
Адреса: вул. Антоновича, 1
Pita Kyiv
У трьох закладах мережі готують страви ізраїльської кухні. Зважаючи на те, що меню невелике, а відвідувачів багато, інгредієнти до кожної страви завжди свіжі та ретельно підібрані. Наприклад, піту кухарі випікають самостійно щоранку та впродовж дня. Максимальний строк її використання — не більше п’яти годин.
Фалафель тут подають на додачу до хумусу на тарілці або у піті, з різноманітними соусами, прянощами та, за бажанням, з картоплею фрі.
Дещо з меню:
- Піта "Фалафель" — 159 грн
- Хумус з фалафелем та нутом — 159 грн
- Комбо-набір "Піта Фалафель" — 249 грн
Адреси: вул. Чикаленка, 39; вул. Сагайдачного, 31; вул. Гандзюк, 1
"Фалафель у Хасана"
Кияни вже давно прозвали це місце легендарним. Так вони відгукуються не лише про страву, яку тут готують, але і про власника та за сумісництвом кухаря Хасана. Іракець впродовж 15 років готував фалафель у батоні на точці біля станції метро "Лісова", але у квітні з невідомих причин її демонтували. Проте Хасан не планує залишати своїх постійних клієнтів без їхнього улюбленого фалафеля, тому готується до відкриття на новій локації.
Фалафель у цьому місці особливий тим, що його готують не в лаваші, а в шматочках навпіл розрізаного батона. Всередину додають маленькі котлетки з нута й бобів, баклажани, капусту, салат та інші овочі, які забажає клієнт, а також соуси.
Відкриття нової точки очікується за адресою: вул. Магнітогорська, 1А, Арт-завод "Платформа"
"Юність"
Інтер'єр закладу власники вирішили оформити у ретро-стилі. На це вказують штучно зістарені стіни, лаковані меблі, багато зелених рослин та навіть ретро-телевізор.
У "Юності" більшість страв складаються з креветок або інших морепродуктів. Тут немає лише близькосхідної або веганської кухні, але відвідувачам готують також великі фалафельні кульки з чорного нуту та квасолі. До них подають кускус і свіжий салат.
Дещо з меню:
- Фалафель з нуту та дикої квасолі — 225 грн
- Хумус з в'яленими томатами або перцем — 156 грн
- Хумус з блакитним сиром — 165 грн
- Тако з креветками — 295 грн
- Лимонад з тропічних фруктів — 85 грн
Адреса: вул. Михайлівська, 24А
Hum:Hum
Заклад з цілодобовими сніданками, вином та коктейлями. Більшість страв готують з додаванням хумусу, наприклад, деякі салати та соуси. Також у Hum:Hum його можна замовити як окрему страву з нарізаними смужками овочами.
Фалафель тут подають на тарілці з класичним хумусом, яйцем пашот, бататом-фрі та салатом з руколи, свіжих помідорів й огірків. Також є варіант фалафеля з хумусом, бататом, цвітною капусткою, карамелізованою цибулею та пітою.
Дещо з меню:
- Фалафель з червоним соусом — 130 грн
- Шакшука — 205 грн
- Ізраїльська тарілка з фалафелем — 295 грн
- Ананасовий лимонад — 85 грн
- Зелений смузі — 145 грн
Адреса: вул. Межигірська, 13
ШОШО VEGAN
Одна з найпопулярніших мереж веганських стритфудів Києва формату to go. Фалафель тут особливий, бо його не смажать у фритюрі, а запікають. Подається він у піті або лаваші, до яких можна додати інгредієнти на свій смак.
Також є вже готові пропозиції, як-от "Класичний фалафель" у піті. Туди кладуть помідори, огірки, листя салату, мариновану цибулю, веганські соуси та сир, хумус й фалафельні котлетки. А тим, хто полюбляє більш насичені смаки, в ШОШО VEGAN рекомендують спробувати "Фестиваль" з трьома кульками фалафеля, хумусом, руколою, авокадо, сезонними овочами, ананасом, тофу та веган-соусам.
Дещо з меню:
- Класичний фалафель в піті — 95 грн
- Фалафель в лаваші — 95 грн
- Фалафель "Фестиваль" — 120 грн
- Чай Кратом — 50 грн
- Комбуча — 40 грн
Адреси: вул. Верхній Вал, 16; вул. Васильківська, 1; вул. Антоновича, 47/12; вул. Бульварно-Кудрявська, 24
ORANG+UTAN
Відомий сендвіч-бар, де буквально все зі стелі до підлоги встелено білою плиткою, що вже стала впізнаваною, як і зелені джунглі біля столів та вікон. Мережа поступово розширюється. Наразі заклади ORANG+UTAN працюють за чотирма адресами у Києві, найбільший з них розташований на Подолі.
Крім шаурми з веганським кебабом та бургерів з рослинним фаршем, можна замовити запечений фалафель у домашній булочці. Туди кладуть помідор, печений баклажан та листя салату. Запити страву пропонують свіжими смузі на будь-який смак.
Дещо з меню:
- Фалафель з баклажаном — 145 грн
- Хумус з овочами — 85 грн
- Смузі з насінням коноплі та кокосом — 150 грн
- Солоний томатний смузі — 135 грн
Адреси: вул. Січових Стрільців, 72; вул. Симона Петлюри, 16; вул. Житньоторзька, 4/16; вул. Басейна, 17
"Трамвайна"
Заклад знаходиться в будівлі колишньої трамвайної диспетчерської. У цьому місці можна скуштувати три види "шварми", кожна з якої довжиною 40 сантиметрів. Серед них прихильникам фалафеля підійде шварма "Ізраїльський трамвай", але також є "Київський трамвай" з куркою та "Французький трамвай" з жульєном.
Серед напоїв: пиво, айран, вишневі лимонад та негроні. Замовлення тут віддають через вікно, а поїсти можна на крафтових бочках.
Дещо з меню:
- Шварма "Ізраїльський трамвай" — 190 грн
- Вишневий лимонад — 55 грн
- Айран — 45 грн
Адреса: вул. Бульварно-Кудрявська, 2
AVI
Ізраїльське кафе із шаурмою, хумусом, фалафелем та мезе. Замовлення тут можна здійснити на касі, або за столиком.
В меню на вибір 11 видів шаурми. Особливою популярністю серед гостей користується "Єрусалимська з фалафелем", куди, окрім фалафеля, додають овочі, солоний огірок, зелень, картоплю фрі та йогурт. Замість фалафеля за класичною рецептурою можна обрати сирний.
До того ж у закладі подають різноманітні тарілки з хумусом, салати та десерти.
Дещо з меню:
- Ізраїльська шварма з фалафелем —
- Єрусалимська шварма з сирним фалафелем — 199 грн
- Боул з фалафелем — 199 грн
- Велика тарілка хумуса з фалафелем — 219 грн
- Фільтр кава — 55 грн
Адреси: вул. Велика Васильківська, 24; вул. Басейна, 5А; вул. Князів Острозьких, 8
Kebab Grill
Експрес-кафе, де кухарі готують переважно шаурму за традиційним рецептом, однак використовуючи різні начинки. М'ясна шаурма у цьому місці славиться соковитістю, завдяки горизонтальному способу смаження. Але не менший попит на лаваш з пряним фалафелем. Ця страва складається з піти, свіжого помідора, маринованого огірка та капусти. Пікантності надають два види соусу: білий — на основі домашнього майонезу, та червоний, приготований із томатів пелаті. За бажанням можна ще додати сир, картоплю фрі, ананас чи кукурудзу.
Дещо з меню:
- Лаваш з фалафелем — 90 грн
- Лаваш з сулугуні та зеленню — 60 грн
- Сирні палички — 85 грн
Адреси: вул. Овруцька, 17; вул.Срібнокільська, 20В; вул. Декабристів, 12А
Hummu Sapiens
Casual-заклад з акцентом на здоровій веганській і вегетаріанській їжі з високим вмістом рослинного білка. В основі меню – близькосхідні страви, хумус, який готують за традиційною рецептурою: багато тахіні, нут й оливкова олія, а також фалафель.
Фалафель в цьому місці подають у піті зі свіжими овочами та соусом тхіна, або у складі боула з грибами, міксом салату та овочами.
Дещо з меню:
- Піта з фалафелем, овочами та соусом тхіна — 149 грн
- Фалафель із соусом тхіна — 129 грн
- Боул с хумусом та фалафелем — 199 грн
- Кава ізраїльська з часником — 39 грн
- Чай імбир-евкаліпт — 69 грн
Адреса: вул. Хорива, 16/7
"Канапка Бар"
Місце, де можна перекусити з видом на Андріївський узвіз у компанії зі свіжими устрицями та ігристим. Власники переконують, що зібрали тут колекцію найкращих "канапок" – світових хітів. Але крім туна-сендвічу, Surf&Turf бургеру та пінци "Маргарита" відвідувачі знайдуть в меню донер з фалафелем, або навіть цілий сет закусок з ним та коктейлями. Також цією стравою можна поласувати без додаткових інгредієнтів, замовивши фалафель фрі.
Дещо з меню:
- Сет закусок з коктейлями та фалафелем — 699 грн
- Донер з фалафелем — 229 грн
- Фалафель фрі — 149 грн
- Мохіто — 129 грн
- Диневий сидр — 89 грн
Адреса: вул. Андріївський узвіз, 30А
Shalom
Shalom розташований у двоповерховому приміщенні на вулиці Івана Мазепи, неподалік від станції метро "Арсенальна". Формат закладу визначають як "сучасне ізраїльське міське кафе".
У меню, що складається переважно з близькосхідних страв, можна знайти дві позиції з фалафелем. Перший варіант подачі — на тарілці разом з хумусом, овочами та зеленню, другий варіант — фалафельна буряковому кремі з арабським салатом та зеленню.
Дещо з меню:
- Фалафель на буряковому кремі — 185 грн
- Тарілка хумусу з фалафелем — 175 грн
- Гарбузовий біск з креветкою — 295 грн
- Велика гарлік лаффа — 60 грн
Адреса: вул. Івана Мазепи, 5А