Тераса-оазис, зміни в інтер'єрі та меню: повне оновлення ресторан-бару To Be на Подолі
ресторан-бар
час роботи
11AM-10PM
телефон
«To Be»
м. Київ,
вулиця Верхній Вал, 2А
0442228944
Ресторан-бар To Be розташований на Подолі, поблизу Житнього ринку. Там готують популярні страви різних кухонь світу — європейської, азійської та, звісно ж, української. У ресторані дуже широкий вибір страв. Це пов’язано із запитами постійних гостей, яких за 8 років роботи ресторану стає тільки більше.
"Сьогодні ви зайдете до нас на сніданок та ділову зустріч, завтра — вип'єте вина та вишукано повечеряєте, іншого разу завітаєте не знаючи, що хочете з’їсти. А тут за сусіднім столиком виносять пельмені чи вареники, які ми готуємо самостійно. Тоді ви подумаєте "О, це те, що зараз треба", — розповів співзасновник закладу Євген Попко.
Попри нестабільні для бізнесу умови, пов'язані з війною, власники закладу Максим Пустовойт і Євген Попко (бар "Шишка", танцювальний ресторан “Razzle Dazzle") вирішили зробити масштабне оновлення меню та інтер'єру. 
"Наш ресторан з 5 березня 2022 року почав волонтерську роботу, в процесі якої за допомогою гостей та друзів ресторану, а згодом завдяки підтримці фонду World Central Kitchen, вдалося нагодувати понад 100 тисяч осіб: військових, медиків, людей з інвалідністю та переселенців", — додав Попко.
Євген Попко
Максим Пустовойт
Ідея про оновлення To Be виникла, коли волонтерська місія завершилась і потрібно було рухатися вперед. Проте зараз тут так само раді військовим — для них у закладі діють спеціальні умови та знижки. 
Оновлений інтер'єр
Створюючи концепцію інтер'єру, власники вирішили не звертатися до дизайнерських студій, а реалізувати власні ідеї. Замовлення матеріалів, обладнання та посуду зайняли до 8 тижнів. На сам ремонт знадобилося півтора місяця.

Інтер’єр став набагато світлішим. Меблі, стеля, підлога та стіни також виглядають інакше. На стінах — картини та незвичні бра на колонах, на вікнах — дерев’яні рами, орнаменти на металевих конструкціях.

У залі на нижньому поверсі знаходиться кімната з колекцією вінілових платівок, де можна провести ділову зустріч або відсвяткувати щось компанією.
Літня тераса

Тепер терасу закладу називають "невеличким оазисом на Подолі", адже там стало набагато більше зелених рослин та килимів. Також її облаштували роздвижними вікнами на випадок сильного вітру чи дощу.
Найсуттєвіша зміна To Be — меню
У закладі творчо та водночас скрупульозно підійшли до розробки нового меню: починаючи зі сніданків та закінчуючи десертами. 
Стосовно сніданків, то відвідувачам тут радять спробувати шакшуку, яйця Бенедикт з лососем чи беконом, а також сирники.
Найцікавішою складовою нинішнього меню, як зазначають у закладі, є категорія "Страви від Шефа". Позиції в ній змінюватимуться раз на місяць та характеризуватимуться творчим підходом до приготування. 
До того ж з’явилися нові апетайзери: перці падрон та легка середземноморська закуска "Ботафумейро" з томатів, червоної цибулі та консервованого тунця.
Також в закладі готують класичні українські страви: борщ, вареники, котлети по-київськи зі шпинатним пюре тощо. 
"Раніше ми замовляли десерти, а після реновації готуємо солодке самостійно та кожного разу намагаємося довести рецептуру наших страв до ідеалу. Для гостей, які хочуть зайти до нас на каву, як комплімент, ми пропонуємо приготовані самостійно цукерки та печиво", — розповів шеф-кухар закладу Антон Ковальчук.
Барна карта
Сезонні страви 
Нову барну карту розробляли з барменами закладу Дмитром Дзибієм та Денисом Тимчишиним. Вдалося реалізували різноманітні ідеї, натхненні сучасними барними трендами. У коктейльному меню є як класика, до якої вже звикли гості, так і авторські та ексклюзивні коктейлі, на кшталт Green Pants та Flower Lover.

На вибір нової винної карти знадобилося понад 10 сліпих та відкритих дегустацій. Зараз вона складається з 25 позицій, серед яких виділяються унікальні українські вина та вина, виготовлені у регіоні Шампань.
У меню ресторану є графа summer 2023 з сезонними стравами цього літа. Фаворитами серед гостей вже стали окрошка на айрані з ростбіфом, легкий літній суп гаспачо з креветкою, паста з лисичками та цвітна капуста.
Особливості 
"Першу ідеальну зустріч з рестораном To Be я бачу як вечерю з друзями чи з коханою людиною. Раджу замовити різні страви, щоб ширше охопити меню та шерити їх. Який напрямок ви б не обрали, я впевнений, що гастрономічний післясмак буде дуже приємним. Залежно від настрою, можна підібрати алкогольний чи безалкогольний пейринг до страв", — радить співзасновник To Be Максим Пустовойт.

Чайна карта закладу — дуже широка. Вона складається з червоних, білих, зелених чаїв, улунів та тизанів. Китайські чаї подають залежно від типу чайного листя при відповідній температурі та у тіподах.
До питання підбору кави у To Be також поставилися з особливою увагою.
"Наші партнери спеціально для ресторану To Be обсмажують каву. Наразі використовуємо різні сорти для кавової машини та для фільтр кави. Серед кавових напоїв можна обрати еспресо тонік, бамбл каву та ексклюзивний айріш", — розповів Ковальчук.
Активності закладу
За останніх 5 місяців у стінах ресторану провели три благодійних аукціони на підтримку ЗСУ, кожен з яких зібрав понад 100 тисяч грн. У постійних гостей є закритий телеграм-канал, куди можна скинути перевірений збір і вони охоче доєднаються та допоможуть.

Також регулярно тут проводять закриття і нагородження учасників різних спортивних змагань, які ініціюють наші співвласники.
"Плануємо в майбутньому ще запустити серію благодійних зустрічей To Be Free, які проходитимуть щомісяця та нестимуть соціальну місію", — поділився планами Пустовойт.
Тераса-оазис, зміни в інтер'єрі та меню: повне оновлення ресторан-бару To Be на Подолі
undefined