Шеф-кухар Марко Черветті розповідає, що можна приготувати з цибулі-порей, окрім того, як додавати її салати та варити з нею бульйон. Серед ідей: смачний суп з гарбузом, шріланкійська страва коту роті та кіш з пореєм.
Кіш з цибулею-порей
Цибуля, листкове тісто і 30 хвилин часу: ось що необхідно, щоб приготувати надзвичайно смачний кіш.
Інгредієнти:
- Цибуля порей — 400 г
- Листкове тісто — 500 г
- Парміджано — 60 г
- Оливкова олія — 30 г
- Молоко — 500 г
- Вершкове масло — 70 г
- Борошно — 30 г
- Сіль, перець
- Мускатний горіх
Як готувати:
- Помийте порей та наріжте великими шматочками. Злегка обсмажте на оливковій олії та підсоліть.
- Зробіть бешамель: для цього розтопіть на пательні шматок вершкового масла і додайте туди борошно, замішайте. Додайте молоко, сіль, перець та мускатний горіх. Варіть, допоки соус не стане густим.
- Залиште соус та цибулю охолонути. Тим часом викладіть пергамент для запікання у форму і викладіть зверху листкове тісто.
- Викладіть на тісто всю цибулю, зверху — тертий пармезан. Залийте все соусом Бешамель і знову додайте сир.
- Потихеньку закрийте борти тіста, щоб начинка не витекла. Наостанок покладіть шматочок вершкового масла зверху.
- Запікайте протягом 30 хвилин у духовці за температури 180 градусів. Подавайте на стіл охолодженим.
Суп з рисом, гарбузом та цибулею-порей
Цей поживний на затишний суп зазвичай готують на півночі Італії, але певні, що й в Україні взимку він чудово смакуватиме.
Інгредієнти:
- Гарбуз — 350 г
- Рис — 50 г
- Цибуля порей — 50 г
- Стебло селери — 20 г
- Овочевий бульйон — 700 мл
- Оливкова олія — 10 г
- Вершкове масло — 30 г
- Пармезан
- Шавлія
- Печиво Амаретті (мигдалеве печиво, якщо є)
- Мускатний горіх
- Сіль, перець
Як готувати:
- Наріжте дрібними кубиками гарбуз, зелену частину цибулі-порей (тільки не забудьте її добре промити спочатку) і кілька стеблин селери.
- У великій каструлі прогрійте оливкову олію, вершкове масло та вкиньте цибулю, селеру, перемішайте та просмажте хвилину-дві. Додайте гарбуз, посоліть, поперчіть, перемішайте. Додайте трохи мускатного горіха.
- Візьміть жменьку мигдалевого печива, розчавіть просто рукою і додайте до інших інгредієнтів.
- Вкиньте до каструлі рис. Додайте шавлію, влийте овочевий бульйон, доведіть суп до кипіння, та зменшити вогонь та залиште його тушкуватися хвилин 10 хвилин.
- Коли консистенція супу стала кремовою, він майже готовий. Залишилося додати до каструлі ще трохи вершкового масла та натерти пармезан.
Коту Роті
Якщо у вас є лаваш, курка та трохи цибулі-порей, час готувати коту роті: культовий стріт-фуд Шрі-Ланки.
Інгредієнти:
- Курча гриль — 300 г
- Цибуля порей — 150 г
- Цибуля ріпчаста — 80 г
- Часник — 6 зубчиків
- Капуста — 150 г
- Морква — 70 г
- Яйця — 3 шт
- Сир чеддер — 60 г
- Коржик або лаваш — 70 г
- Вода — 200 г
- Олія рослина — 50 г
- Імбир — на смак
- Сіль
- Карі
- Чорний перець
- Сушений імбир
Як готувати:
- Наріжте напівкільцями цибулю, а імбир — слайсами, часник — розчавіть.
- Прогрійте в пательні рослинну олію і вкиньте туди овочі.
- Наріжте цибулю порей, нашинкуйте капусту і вкиньте до пательні. Обсмажуйте, періодично помішуючи. За 10 хвилин додайте сіль.
- З готової курки-гриль зніміть все м’ясо і поріжте його шматочками. Наріжте лаваш невеликими квадратиками. Додайте лаваш та курку до пательні. Додайте приправи: карі, чорний перець, мелений імбир, все добре перемішайте, додайте трошки води та протушкуйте.
- Натріть на дрібну тертку моркву і додайте її.
- Вбийте яйця, додайте порізаний кубиками сир і перемішайте знову. Щойно сир почав плавитися, страва готова.
Несподівані рецепти омлету від італійського шеф-кухаря