Рецепти з цибулею-порей
Фото: pexels.com

Шеф-кухар Марко Черветті розповідає, що можна приготувати з цибулі-порей, окрім того, як додавати її салати та варити з нею бульйон. Серед ідей: смачний суп з гарбузом, шріланкійська страва коту роті та кіш з пореєм.

Кіш з цибулею-порей

Цибуля, листкове тісто і 30 хвилин часу: ось що необхідно, щоб приготувати надзвичайно смачний кіш.

Інгредієнти:

  • Цибуля порей — 400 г
  • Листкове тісто — 500 г
  • Парміджано — 60 г
  • Оливкова олія — 30 г
  • Молоко — 500 г
  • Вершкове масло — 70 г
  • Борошно — 30 г
  • Сіль, перець
  • Мускатний горіх

Як готувати:

  1. Помийте порей та наріжте великими шматочками. Злегка обсмажте на оливковій олії та підсоліть.
  2. Зробіть бешамель: для цього розтопіть на пательні шматок вершкового масла і додайте туди борошно, замішайте. Додайте молоко, сіль, перець та мускатний горіх. Варіть, допоки соус не стане густим.
  3. Залиште соус та цибулю охолонути. Тим часом викладіть пергамент для запікання у форму і викладіть зверху листкове тісто.
  4. Викладіть на тісто всю цибулю, зверху — тертий пармезан. Залийте все соусом Бешамель і знову додайте сир.
  5. Потихеньку закрийте борти тіста, щоб начинка не витекла. Наостанок покладіть шматочок вершкового масла зверху.
  6. Запікайте протягом 30 хвилин у духовці за температури 180 градусів. Подавайте на стіл охолодженим.

Суп з рисом, гарбузом та цибулею-порей

Цей поживний на затишний суп зазвичай готують на півночі Італії, але певні, що й в Україні взимку він чудово смакуватиме.

Інгредієнти:

  • Гарбуз — 350 г
  • Рис — 50 г
  • Цибуля порей — 50 г
  • Стебло селери — 20 г
  • Овочевий бульйон — 700 мл
  • Оливкова олія — 10 г
  • Вершкове масло — 30 г
  • Пармезан
  • Шавлія
  • Печиво Амаретті (мигдалеве печиво, якщо є)
  • Мускатний горіх
  • Сіль, перець

 Як готувати:

  1. Наріжте дрібними кубиками гарбуз, зелену частину цибулі-порей (тільки не забудьте її добре промити спочатку) і кілька стеблин селери.
  2. У великій каструлі прогрійте оливкову олію, вершкове масло та вкиньте цибулю, селеру, перемішайте та просмажте хвилину-дві. Додайте гарбуз, посоліть, поперчіть, перемішайте.  Додайте трохи мускатного горіха.
  3. Візьміть жменьку мигдалевого печива, розчавіть просто рукою і додайте до інших інгредієнтів.
  4. Вкиньте до каструлі рис. Додайте шавлію, влийте овочевий бульйон, доведіть суп до кипіння, та зменшити вогонь та залиште його тушкуватися хвилин 10 хвилин.
  5. Коли консистенція супу стала кремовою, він майже готовий. Залишилося додати до каструлі ще трохи вершкового масла та натерти пармезан.

Коту Роті

Якщо у вас є лаваш, курка та трохи цибулі-порей, час готувати коту роті: культовий стріт-фуд Шрі-Ланки.

Інгредієнти:

  • Курча гриль — 300 г
  • Цибуля порей — 150 г
  • Цибуля ріпчаста —  80 г
  • Часник —  6 зубчиків
  • Капуста —  150 г
  • Морква —  70 г
  • Яйця — 3 шт
  • Сир чеддер — 60 г
  • Коржик або лаваш — 70 г
  • Вода — 200 г 
  • Олія рослина — 50 г
  • Імбир — на смак
  • Сіль
  • Карі
  • Чорний перець
  • Сушений імбир

Як готувати:

  1. Наріжте напівкільцями цибулю, а імбир — слайсами, часник — розчавіть.
  2. Прогрійте в пательні рослинну олію і вкиньте туди овочі. 
  3. Наріжте цибулю порей, нашинкуйте капусту і вкиньте до пательні. Обсмажуйте, періодично помішуючи. За 10 хвилин додайте сіль.
  4. З готової курки-гриль зніміть все м’ясо і поріжте його шматочками. Наріжте лаваш невеликими квадратиками. Додайте лаваш та курку до пательні. Додайте приправи: карі, чорний перець, мелений імбир, все добре перемішайте, додайте трошки води та протушкуйте.
  5. Натріть на дрібну тертку моркву і додайте її.
  6. Вбийте яйця, додайте порізаний кубиками сир і перемішайте знову. Щойно сир почав плавитися, страва готова.
Несподівані рецепти омлету від італійського шеф-кухаря