Глінтвейн — напій осіннього та зимового періоду, який можна легко приготувати вдома. Зібрали для вас підбірку небанальних рецептів глінтвейну.
Як готувати глінтвейн: правила
- не доводьте вино до кипіння, для того, щоб воно не втратило свій смак,
- слідкуйте, щоб його температура не перевищувала 70-80℃;
- підберіть прянощі, які зроблять глінтвейн ще й корисним.
Кориця — має високу антиоксидантну дію. Її ефірна олія також володіє антимікробними властивостями.
Гвоздика — ефірна олія гвоздики є лікувальним засобом у багатьох країнах. Також вона виступає як компонент знеболювальних, протизастудних мазей і бальзамів.
Мускатний горіх — зміцнює памʼять, нервову систему, лікує імпотенцію й сексуальні розлади, серцеві хвороби, доброякісні пухлини, наприклад мастопатію. У малих дозах — гарний заспокійливий засіб, відмінно розслаблює й поліпшує сон. Мускатний горіх ефективний і при лікуванні застудних захворювань.
Кардамон має заспокійливу, тонізувальну, відхаркувальну, спазмолітичну, знеболювальну та кровоспинну дію. Зміцнює імунну систему та нормалізує травлення.
Духмяний перець містить олію, що допомагає при слабкості шлунку.
Рецепти глінтвейнів:
Апельсиновий глінтвейн
- Червоне сухе вино – 0,7 л
- Сік червоних апельсинів – 400 мл
- Апельсин – 1 шт.
- Кориця – 2 палички
- Цукор коричневий – 125 г
Змішайте вино і сік. Додайте цукор, корицю і нарізану тонкими смужками апельсинову цедру. Розмішайте цукор до повного розчинення, поставте рідину на вогонь і доведіть її до відповідної температури.
Подавайте напій з часточками апельсина.
Глінтвейн з білого вина
- Біле сухе вино – 0,7 л
- Вода – 150 мл
- Мед – 1 ст. л.
- Лимон – 1 шт.
- Апельсин – 1 шт.
- Гвоздика – 2-3 шт.
- Кориця – 1 паличка
Закип'ятіть воду з гвоздикою і корицею. Остудіть та процідіть отриманий відвар. Вино вилийте в каструлю і поставте на вогонь. Додайте туди пряну воду, мед і дрібно нарізані скибочки цитрусових. Доведіть рідину до необхідної температури, зніміть її з вогню і розлийте по келихах.
Альпійський глінтвейн
- Червоне сухе вино – 0,7 л
- Мед – 1-2 ст. л.
- Родзинки – 30 г
- Яблуко – 1-2 шт.
- Тертий імбир – 1 дрібка
- Кардамон – 6 шт.
- Кориця – 2 палички
- Перець чорний запашний – 5 горошин
- Гвоздика – 7 шт.
Наріжте яблука маленькими шматочками. Відправте його з вином і всіма іншими інгредієнтами у відповідну посудину. Далі робіть все за класичним рецептом.
Безалкогольний глінтвейн
- Виноградний сік з темних сортів ягід – 500 мл
- Вода – 100 мл
- Цедра половини апельсина
- Цедра цілого лимона
- Яблуко – ½ шт.
- Родзинки – 2 ст. л
- Кориця – 1 паличка
- Гвоздика – 5-6 шт.
- Кардамон – 4 шт.
- Імбир – невеликий шматочок для смаку
У каструлю вилийте виноградний сік, додайте воду, спеції та цедру цитрусових. Яблуко дрібно наріжте та додайте в каструлю. Нагрійте напій майже до кипіння, зніміть з вогню і дайте настоятися 10-15 хвилин. Процідіть та подавайте до столу.
Гранатовий глінтвейн
- Гранатове вино (напівсолодке) – 0,75 л
- Апельсин – 1 шт.
- Яблуко – 1 шт.
- Мандарин – 1 шт.
- Сік лимона – 3 ст. л.
- Гвоздика – 1 ч. л.
- Чорний перець (горошком) – 1 ч.л
- Мускатний горіх (подрібнений) – 1 ч. л
- Кориця – 1 паличка
- Цукор – 3 ст. л
Натріть цедру апельсина. Змішайте в каструлі прянощі та цедру, додайте цукор. Влийте вино в каструлю і на середньому вогні тримайте 3-4 хв, щоб цукор розтанув. Наріжте яблуко, мандарин та додайте їх у каструлю. Тримайте напій на вогні до появи пару. Головне — не перевищіть температуру напою у 70-80℃. Після цього вимкніть вогонь та дайте напою настоятися приблизно 30-60 хв. Процідіть і нехай смакує.
Грейпфрутовий глінтвейн
- Червоне сухе вино – 0,75 л
- Яблуко – 1 шт.
- Апельсин – ½ шт.
- Грейпфрут – ½ шт.
- Лимон – ½ шт.
- Прянощі на свій смак
- Мед – 1 ст. л
Поріжте всі фрукти. Налийте в ємність вино та поставте на вогонь. Додайте фрукти, прянощі та мед. Перемішайте та тримайте на вогні до появи пару. Дайте настоятися приблизно 30-60 хв. Процідити та смакуйте.
Мандариновий глінтвейн
- Біле вино – 0,75 л
- Кориця – 1 паличка
- Гвоздика – 1 ч. л
- Мандарин - 3 шт.
- Лимон або лайм – ½ шт.
- Мед – 1 ст.л
- Фреш мандарину – 250 мл
Налийте вино в ємність та додайте прянощі й мед. Поставте на маленький вогонь. Наріжте фрукти та додайте в каструлю. Нагрійте рідину до появи пару. Вичавіть фреш з мандаринів та додайте до напою. Смачного!
Текст: Юлія Чихічина