Паска — смачний та символічний виріб, без якого не обходиться жоден великодній стіл. Існують безліч смаків пасок: з маком, цукатами, фісташками, заварним кремом, апельсиновим джемом тощо. “Наш Київ” зібрав найцікавіші пропозиції пасок від українських фудблогерів.
Паска зі згущенкою
Валерія Матрохіна @valeria.matrokhina
Інгредієнти
🔖Для тіста:
- Борошно пшеничне (12-14% білка) — 300 г
- Молоко — 50 мл
- Живі дріжджі — 30 г
- Сметана — 2 ст. л.
- Варене згущене молоко — 2 ст. л.
- Яйця — 2 великі
- Цукор - 150 г
- Розтоплене вершкове масло — 50 г
- Розпушувач — 1 ч. л.
- Дрібка солі
🔖Для крему:
- Холодні вершки 33% — 250 мл
- Варене згущене молоко — 4 ст. л.
Як приготувати
Тісто
У тепле молоко (до 40°C) додати дріжджі, 2 ст. л. цукру та 2 ст. л. борошна. Перемішати, накрити плівкою та залишити на 30 хвилин, поки не з’являться бульбашки.
Далі змішати варене згущене молоко зі сметаною, злегка підігріти, потім додати жовтки, цукор та сіль. Збити суміш блендером, поки вона не посвітлішає.
Додати у суміш половину борошна, влити опару, ретельно перемішати лопаткою. Ввести решту борошна і продовжити замішувати протягом 3-5 хвилин. Додати розпушувач та охолоджене розтоплене вершкове масло, знову вимісити лопаткою ще 3-5 хвилин.
Далі збити білки міксером до міцних піків, додати в тісто та обережно вимісити. Накрити ємність з тістом плівкою та залишити у теплому місці на 3-5 годин. У підійшовше тісто за бажанням додати родзинки, горіхи або цукати.
Далі обминати тісто, розкласти у формочки, змастити руки олією та заповнити тістом формочки не більше ніж наполовину. Дати йомупіднятися, поки об’єм не збільшиться приблизно у 2 рази.
Поставити паски у добре розігріту духовку до 175°C. Випікати 40-50 хвилин. Через 20 хвилин можна накрити фольгою, якщо паски почнуть темнішати. Готовність перевірити дерев’яною шпажкою.
Дати паскам охолонути, потім акуратно зрізати верхівку та вирізати серцевину.
Крем
Збити вершки зі згущеним молоком до стійких піків (5-7 хвилин). Наповнити серединку паски кремом за допомогою кондитерського мішка, повернути верхівку на місце і зверху прикрасити залишками крему.
Бейбі паска з горіховою начинкою
Ольга Мартиновська @olga_martynovska
Інгредієнти
🔖Тісто:
- 700 г борошна
- 150 мл теплого молока
- 15 г сухих дріжджів
- 100 г цукру
- 2 ч.л солі
- 6 яєць
- 200 г вершкового масла
🔖Начинка:
- 200 г горіхової пасти
- 100 г крем-сиру
🔖Прикраси:
- пакетик глазурі
- 1 білок
- 30 г кондитерської присипки/горішків/карамельні кульки попкорну
Як приготувати
Тісто:
Змішати в чаші комбайна усі сухі інгредієнти, додати яйця, молоко і почати вимішувати до однорідної маси. Поступово додавати мʼяке вершкове масло і вимішувати 7-8 хвилин. Тісто має бути мʼяке, але не рідке. Далі перекласти масу у миску, присипану борошном, накрити вологим рушником і залишити у теплому місці або відправити в духовку, розігріту до 30 градусів, на 1 годину.
Обминати тісто і поділити на кульки у форми. Відправити у холодильник на 1 годину для стабілізації масла. Потім дістати та дати підійти 30 хв. Випікати при 180 градусах 25-30 хв.
Начинка:
Для начинки змішати горіхову пасту та крем-сир (за бажанням також подрібнені горішки).
Коли паски охололи, відрізати маленьким ножем шляпку і вийняти мʼякіш. Наповнити начинкою і закрити кришкою. Зверху змастити білою глазурʼю і додати прикрас.
Сирна паска зі смаком Raffaello
Валерія Велігура @yummy.lera
Інгредієнти (на форму 11*11 см)
🔖Тісто:
- 500 г кисломолочного сиру 5-9%
- 3 яєчних жовтки
- 50 г вершкового масла
- 100 г цукру
- дрібка солі
- 100 мл кокосового молока
- 50 г кокосової стружки
- 100 г білого шоколаду ⠀
🔖Начинка:
- 100 г молочного шоколаду
- 50 мл кокосового молока⠀
Як приготувати
Начинку:
Молочний шоколад залити гарячим кокосовим молоком, залишити на декілька хвилин та ретельно перемішати до однорідності. Накрити харчовою плівкою та прибрати у холодильник на 6-8 год. ⠀
Основу:
Поєднати кисломолочний сир, жовтки, мʼяке вершкове масло, цукор, сіль, кокосове молоко та ретельно пробити блендером до однорідної консистенції. Поставити на середній вогонь і, постійно помішуючи, довести до кипіння. Зняти з вогню та дати охолонути до кімнатної температури. Додати кокосову стружку, розтоплений білий шоколад та ретельно перемішати.⠀
Далі форму для паски поставити у глибоку ємність та застелити вологою марлею, згорнутою у 4-6 шарів. Покласти частину основної маси, формуючи дно з бортиками. Всередину додати шоколадну начинку і зверху покрити основною масою. Добре розрівняти, загорнути краї марлі, накрити тарілкою та поставити вантаж. Прибрати у холодильник ~ на 15 годин.
Після цього зняти форму, марлю та прикрасити за смаком.
Паска з копченою паприкою та чорносливом
Євген Клопотенко @klopotenko
Інгредієнти
- 220 мл пряженого молока
- 50 г пресованих дріжджів
- 220 г цукру
- 750 г борошна
- 200 г жовтків
- 140 г вершкового масла
- дрібка солі
- 1 ч. л. куркуми
- 1 ч. л. копченої паприки
- цедра апельсина
- чорнослив за смаком
Як приготувати
Для опари нагріти пряжене молоко до 36-40°C 220 мл. В мисці змішати 50 г пресованих дріжджів, 1 ст. л. цукру та 1 ст. л. борошна. Перемішати все вінчиком і залишити на 20 хв.
Додати до опари 200 г цукру, дрібку солі, 200 г жовтків, 1 ч. л. куркуми, 1 ч.л. копченої паприки, 140 г розтопленого масла, цедру апельсина, 700-750 г борошна та замісити. Дати підійти тісту 1 годину.
Чорнослив змішати з 1 ст. л. борошна і додати в тісто. Відокремити 1/5 для декору, решту викласти у змащені форми та залишити підходити ще 40-50 хвилин. З відкладеного тіста зробити декор, викласти зверху, змастити паску жовтком і випікати 40-45 хвилин при 180°C.
Паска Крафін
Микола Люлько @mykola_lyulko
Інгредієнти:
- Тепле молоко — 200 г
- Яйця — 4 шт.
- Цукор — 140 г
- Ванільний цукор — 40 г
- Дріжджі живі — 40 г
- Цедра 2 лимонів
- Вершкове масло (кімнатної температури) — 60 г
- Сіль - 1/2 ч. л.
- Борошно — близько 700 г
👉Для шарів:
- М’яке вершкове масло 82% — 200 г
- Сухофрукти/цукати — 350 г
Як приготувати
Додати до 100 г молока дріжджі, 100 г борошна, 30 г цукру, замісити й дати вирости у два рази. Далі поєднати в одній мисці залишок молока, яйця, цедру, масло вершкове, сіль, борошно і готову опару. Вимішати насадкою крюк 15 хв або руками 20-30 хв. Накрити тісто і дати вирости у 2-3 рази.
Далі розділити тісто на 3 частини, розкатати розміром двох А4 листків (можна і більше), змастити маслом, висипати попередньо замочені сухофрукти в гарячій воді (можна з коньяком).
Закрутити тісто в рулет і ножем поділити на дві частини так, щоб все трималось на одному краю. Завернути кожну частину розрізом всередину і покласти один крученик на інший.
Перекласти готові вироби у форми 14 см. Дати піднятись так, щоб до краю формочки була відстань не більше ніж 1 см. Випікати при температурі 170 градусів 40 хв. Якщо зверху буде сильно золотавий колір, накрити фольгою і випікати далі, поки тісто не буде готове.
Готовий крафін трохи охолодити та присипати пудрою.