Від класичної карбонари та болоньєзе до рецептів з восьминогами, трюфелем, червоною ікрою і вегано мітболами. Пропонуємо добірку закладів столиці, де можна скуштувати найкращу італійську пасту.
Італійський ресторан Trattoria No.5
Ресторан Trattoria No.5 на Печерську пропонує відвідувачам широкий вибір класичних страв італійської кухні: закуски, піца, десерти та кілька видів пасти. Наприклад, паста з тунцем, качкою, грибами та ін. У закладі діють сніданкове і дитяче меню, а також сезонні пропозиції.
Меню та ціни:
- Піца з тунцем і оливками — 420 грн;
- Молодий сир з качкою та фенхелем — 420 грн;
- Пате з качиної печінки з карамелізованою айвою — 255 грн;
- Флорентійський сніданок — 285 грн;
- Салат Тоскана — 270 грн;
- Чорні фетучині з фуа-гра та білими грибами — 510 грн;
- Тальятелле з морепродуктами та сиром ґорґонзола — 450 грн;
- Паста з тартаром з тунця та соусом з червоною ікрою — 340 грн;
- Паста з качкою, грибами ерінгами та в'яленими томатами — 295 грн;
- Шпинатні тальятелле з грибами та трюфельною олією — 315 грн;
- Фетучині Болоньєзе — 255 грн;
- Равіолі з чорнилами каракатиці та тунцем — 290 грн;
- Ризото з білими грибами та трюфельною олією — 330 грн.

- Адреса: вул. Андрія Верхогляда, 8 / професора Підвисоцького, 8;
- Режим роботи: щодня з 9:00 до 22:00.

Ресторан "Тісто, сир і тітка Белла"
Ресторан на Подолі зі знаковими стравами італійської кухні. В меню — широкий вибір класичних закусок (брускети, тартар, італійські фермерські сири тощо), автентична неаполітанська піца (готують у дров’яній печі), а також кілька цікавих рецептів пасти — з яловичиною, чотирма видами сиру або з вегано мітболами.
Також є десерти та авторські лимонади.
Меню та ціни:
- Тартар з телятини — 335 грн;
- Італійські фермерські сири — 310 грн;
- Печений перець з фетою — 95 грн;
- Піца Маргарита — 185 грн;
- Піца Ндуя з крем-чедером — 310 грн;
- Піца з персиком і котто — 325 грн;
- Паста Паппарделле Альфредо — 265 грн;
- Паста Тальятеле з лососем — 315 грн;
- Паста Рігатоні із страчателою та печеними перцями — 315 грн;
- Паста Конкільоні з вегано мітболами — 295 грн;
- Паста Конкільоні квадроформаджи — 310 грн;
- Паста Тальятеле з яловичиною — 295 грн.

- Адреса: вулиця Верхній Вал, 24;
- Графік роботи: щодня з 11:00 до 22:00.

Піцерія ROMANTICA
Італійський ресторан в самому центрі столиці від творців Mimosa Group (Mimosa Brooklyn Pizza, "Автостанція", "Чайка"). Візитівкою закладу є римська піца alla pala за рецептом тіста від піцерії Casa Manco в Римі.
У меню також є чималий вибір інших популярних страв італійської кухні — брускети, римські крокети, супи, паста і ризото.
Меню та ціни:
- Піца Маргарита — 305 грн;
- Піца Пепероні — 360 грн;
- Вітелло тоннато — 495 грн;
- Салат зі стейком тальятта — 455 грн;
- Мінестроне з гуанчале та песто — 285 грн;
- Спагетті Карбонара — 395 грн;
- Паста Казеречче alla Норма — 275 грн;
- Паста Лазанья болоньєзе — 395 грн;
- Паста Тальоліні з грибами — 315 грн;
- Паста Паккері з лососем — 380 грн;
- Паста Паппарделле з яловичими хвостами — 350 грн;
- Паста Фетучині з креветками — 385 грн;
- Паста Карамелле з яловичими хвостами — 330 грн;
- Паста Равіолі з кроликом — 365 грн.

- Адреса: вул. Прорізна, 3;
- Графік роботи: щодня з 12:00 до 22:00.

Ресторан "Osteria Pantagruel"
Заклад знаходиться в історичному центрі Києва та працює з 1995-го — 8 грудня ресторан відзначив 30 років. Відвідувачам пропонують класичні рецепти італійської кухні — карпачо, ризото, домашню пасту та великий вибір італійських вин.
Остерія є частиною мережі Ресторанів Гусовських, до якої також входять піцерія Napule, кафе "Фонтан" та ресторан грузинської кухні "Шоті".
Меню та ціни:
- Мікс салат з артишоком та фенхелем — 180 грн;
- Паппарделле із бичими хвостами з фондю із Горгонзоли — 479 грн;
- Брускети з томатами, часник, базилік, душиця — 349 грн;
- Ньоккі з морепродуктами (креветками, бейбі кальмарами, мідіями) та шафраном — 539 грн;
- Чорна паста таярін з морськими гребінцями та креветками — 569 грн;
- Равіоліні начинені лососем з соусом з лососем, томатами, вершками — 469 грн;
- Равіолі з кроликом у соусі з білих грибів та мадери — 529 грн;
- Лазанья по-пармськи з соусами болоньєзе і бешамель, моццареллою і прошутто — 529 грн;
- Лінгвіне з тунцем, томатами черрі, каперсами та чілі — 459 грн.

- Адреса: вулиця Миколи Лисенка, 1;
- Графік роботи: пн-пт з 11.00 до 22.30, сб з 12.00 до 22.30, нд з 12.00 до 22.00.

Італійський ресторан Vero Vero
В ресторані Vero Vero, що на Подолі, подають класичні страви італійської та середземноморської кухні — ризото, піцу, випічку (чіабата, фокача тощо), страви з риби і морепродуктів, та, звісно, пасту.
Атмосферу закладу доповнюють широкий вибір вин і жива музика (з середи по неділю).
Меню та ціни:
- Флорентійський сніданок з яйцем, шпинатом і кіноа — 425 грн;
- Дорадо крудо, пікантний томатний соус — 560 грн;
- Смажені сардини з пряним соусом — 530 грн;
- Тальятеле Vero Vero з морепродуктами — 895 грн;
- П'ємонтські тальоліні з чорним трюфелем — 690 грн;
- Мальтальяті з лососем, броколі — 595 грн;
- Аліо Оліо Пеперончіно з кальмаром — 665 грн;
- Спагеті Карбонара — 495 грн;
- Спагеті з восьминогом — 765 грн;
- Лінгвіні з креветками, томати чері, базилік — 695 грн;
- Маргарита зі страчателою та анчоусами — 535 грн;
- Піца Б'янко з рикотою, чорний трюфель — 790 грн.

- Адреса: Іллінська, 18;
- Графік роботи: щодня з 8:00-23:00.

Паста-бар "Хвиляста"
Паста-бар "Хвиляста" пропонує автентичні італійські рецепти, які команда знаходила, спілкуючись з італійськими бабусями і дізнаючись їхні старовинні сімейні секрети приготування пасти. Меню для закладу розробили два шеф-кухарі: Сергій Шпара, який керує кухнею "Тісто, сир і тітка Белла", та запрошений шеф Богдан Бочковський.
Ще одна особливість ресторану — відкрита кухня, що дозволяє гостям спостерігати за процесом приготування страв.
Меню та ціни:
- Паста Tagliatelle Al Pomodoro — 245 грн;
- Паста Spaghetti Carbonara — 285 грн;
- Паста Mafaldine Bolognese — 295 грн;
- Паста Spaghetti Amalfi — 410 грн;
- Паста Pappardelle Alfredo — 310 грн;
- Паста Ravioli Della Monna — 285 грн.
У приготуванні пасти використовують італійську семолу, фермерські жовтки та воду. Також тут можна придбати готові набори для приготуванні пасти вдома.
- Адреса: Верхній Вал, 24;
- Графік роботи: щодня з 12:00 до 22:00.

Ресторан POSITANO
У закладі подають автентичні неаполітанські страви, а також страви італійської та середземноморської кухні — піцу (готують у дров’яній печі), ризото, сфріту та пасту. Останню роблять щодня — вручну, на борошні з твердих сортів пшениці та спеціальній мінеральній воді.
У ресторані пропонують також класичні десерти — тирамісу, пана-коту та джандую (шоколадно-горіхова паста).
Меню та ціни:
- Піца Помодоріні — 446 грн;
- Кальцоне Реп'єно — 285 грн;
- Паста з морепродуктами — 445 грн;
- Спагеті алла Пуверьєлло — 312 грн;
- Равіолі з шпинатом та рикотою — 229 грн;
- Тортеліні з кроликом у вершковому соусі — 248 грн;
- Спагетоні Салернітана — 214 грн;
- Тирамісу — 195 грн;
- Джандуя — 192 грн.

- Адреса: просп. Павла Тичини, 1В;
- Графік роботи: у будні з 9:00 до 22:00, вихідні — з 11:00 до 20:00.

Італійський ресторан Pastateca
Заклад неподалік парку імені Тараса Шевченка спеціалізується на пасті. В меню є готові позиції, також можна зібрати страву за власним рецептом, обираючи доступні додатки.
Відвідувачі можуть скуштувати лампредотто — флорентійський різновид сендвіча.
Меню та ціни:
- Дерун із цукіні, з страчателлою та лососем — 295 грн;
- Шпинатна вівсянка з тигровими креветками — 285 грн;
- Брускета з лососем — 295 грн;
- Паста Равіолі з індичкою — 235 грн;
- Паста Тальятеле з тигровими креветками — 395 грн;
- Паста Лінгвіні з песто та буратою — 395 грн;
- Паста Тальятеле чотири сири — 275 грн;
- Паста Трюфельна паста з двома видами грибів — 235 грн;
- Лазанья Болоньєзе — 275 грн;
- Чорні лінгвіні з морепродуктами — 425 грн.

- Адреса: вул. Павла Скоропадського, 11/61;
- Графік роботи: 10:00-22:00.

Ресторан "Італійська Редакція"
Ресторан "Італійська Редакція" знаходиться на Великій Васильківській. З 10:00 до 14:00 тут діє сніданкове меню — можна замовити класичний тартар, вітелло тоннато, або ж щось більш незвичне, як трюфельна бурата чи артишоки на грилі. В основному меню — піца, страви з морепродуктів, класичні італійські супи, кілька видів пасти та десерти.
Крім того, напередодні Різдва та Нового року у закладі можна придбати набір цукерок або панеттоне (зі смаками "оранж — шоколад" та "лимон — ланкійська ваніль").
Меню та ціни:
- Трюфельна бурата — 680 грн;
- Печені перці — 380 грн;
- Артишоки на грилі — 460 грн;
- Італійський сніданок з лососем — 745 грн;
- Паста равіолі з кроликом — 510 грн;
- Паста спагеті аліо-оліо з креветками — 690 грн;
- Ньокі з креветками — 670 грн;
- Капелетті з сьомгою — 620 грн;
- Чорні спагеті-пічі — 840 грн;
- Тальятеле з різними грибами — 585 грн;
- Суп рамено італьяно — 540 грн;
- Суп мінестроне з беконом — 350 грн;
- Панеттоне "оранж — шоколад" — 2200 грн / 750 гр;
- Панеттоне "лимон — ланкійська ваніль" — 2200 грн / 750 гр.

- Адреса: вулиця Велика Васильківська, 43;
- Графік роботи: пн-нд 10:00-22:00.

Сицилійська тратторія "Sicilia"
Італійська кухня з сицилійським характером на Печерську. В меню — класичні закуски та страви з усіх куточків Італії, зокрема острова Сицилія. Піцу готують у дров’яній печі, окремо є дитяче меню, а для особливих подій — бенкетне.
Також у закладі є дитяча кімната, щоп’ятниці — жива музика, а пасту можуть приготувати в голові сиру.
Меню та ціни:
- Брускета з яловичиною та печеним перцем — 385 грн;
- Тартар з телятиною Аль Тартуфо з соусом нучіола — 470 грн;
- Сардина бекафіка — 180 грн;
- Аранчіні з мацарелою та восьминогом — 465 грн;
- Середземноморські креветки в хрусткому катаїфі з соусом із сицилійських апельсинів — 410 грн;
- Мітболи алла Марінара з кускусом, оливками Каламата та фісташками ді Бронт — 320 грн;
- Равіолі з курчам та томатами — 365 грн;
- Паста Путанеска — 380 грн;
- Тальятелле з кремовою страчателою та песто, як у Трапані — 295 грн;
- Паста тальятеле з креветками — 365 грн;
- Курча в травах — 395 грн.

- Адреса: вулиця Князів острозьких 31/33;
- Графік роботи: пн-чт з 11:00 до 21:00, пт-нд з 11:00 до 22:00.

