Чому зелений пуер такий дорогий?

Чи буває оригінальний китайський пуер недорогим? І чому його ціна, зазвичай, є високою? Чи правда, що це цілющий напій? Цим, а ще всім про тонкощі вибору найкращого пуера з вами діляться чайні фахівці інтернет-магазину New Tea.

Саме зелений пуер є класичним китайським постферментованим чаєм. Він прийшов до нас із давнини, майже не змінившись за смаком. Все це — завдяки винятковій сировині та особливим технологіям виготовлення. Так, за https://newtea.ua/chay/puer можна знайти безліч різновидів чаю Пу Єр, і найціннішими представниками будуть саме зелені — Шен пуери (їх ви також зможете обрати для себе за https://newtea.ua/chay/puer/f/riznovyd=shen-zelenyy).

А наша стаття розповість трішки більше про те, з чого складається його вартість.

Походження зеленого пуера

Класичний Шен пуер виробляється й витримується в Юньнані — китайській провінції, яка є чайним центром країни. Саме тут зосереджені й найвідоміші пуерні фабрики, і склади з особливими умовами, в яких постферментований чай досягає ідеальної зрілості. Саме такий пуер часто відправляється на аукціони й має найвищу цінність.

Однак, можна відшукати й неочікувані варіанти, і купити чай пуер:

  • із Таїланду;
  • з Тайваню;
  • із В’єтнаму.

Цими пуерними представниками опікуються настільки ж досвідчені майстри (частіше за все родом із Піднебесної), проте на чайні дерева впливають також:

  • інший клімат;
  • склад ґрунту;
  • висота над рівнем моря;
  • час збору врожаю;
  • вік дерев.

Через те, що сировина збирається з дикорослих чайних кущів, пуер набуває інших, часто неочікуваних характеристик. І ними також надзвичайно приємно насолоджуватися. А ціна такого чаю залишається досить помірною.Чому зелений пуер такий дорогий?

Бренд Шен пуера

Всесвітньо відомі чайні фабрики випускають безліч варіантів Шен пуера, і багато з них стали надзвичайно впізнаваними. Це ще одна причина, через яку чай Шен пуер буває різним за вартістю, адже тут все залежить від:

  • впізнаваності фабрики;
  • популярності конкретного чайного представника;
  • рідкісності пуерної сировини;
  • позиціонування чаю як преміального або доступного для широкого кола чаєманів.

Тут чайному любителю доведеться розбиратися не лише зі смаком, а й із характером, яким наділяє конкретний пуер китайська фабрика. І це по-справжньому захоплива й цікава гастрономічна подорож.

Строк витримки Шен пуера

Шен пуер — чай постферментований. Це означає, що він продовжує дозрівати і трансформувати свій смак вже після обробки. І це саме те зілля, яке здатне покращуватися роками:

окремі екземпляри підходять для витримування до 10-15 років, і їхня ціна є найвищою;

  • 7-10-річний чай також є предметом полювання заможних чаєманів;
  • 5-7-річний пуер можливо відшукати та продегустувати за більш прийнятною вартістю;
  • 3-5-річний Шен набуває всіх своїх найкращих рис, і скуштувати його можна не за всі кошти світу;
  • 2-3-річний Шен пуер — ідеальний вибір як для досвідчених чаєманів, так і для новачків.

Молодий зелений пуер можна відшукати як для подальшого витримування й колекціонування, так і для того, щоб одразу отримати духмяне й доведено цілюще диво у своїй чашці. Тому можна впевнено сказати: незважаючи на значну вартість витриманих екземплярів, реально знайти й більш доступних представників Шена, які не будуть поступатися їм за якістю.