ТОП-10 закладів Києва від переселенців: історія, меню та ціни

Заклади Києва мають різну концепцію, атмосферу та інтер'єр. Особливе місце займають ресторани, кафе, кав'ярні та бари, які відкрили переселенці. Зібрали десять релокованих закладів з власною історією та особливим меню.

Кав'ярня "Незалежність"

Неподалік метро "Дарниця" знаходиться кав'ярня "Незалежність". Заклад відкрили херсонці Таня та Нікіта у серпні 2022 року. На початку повномасштабного вторгнення вони два місяці провели в окупації, але потім їм вдалось виїхати. 

"Незалежність. Чому саме така назва? Проживши в окупованому Херсоні два місяці, ми зрозуміли, як важливо бути свободним та незалежним", — кажуть засновники.

Кав'ярня Незалежність на Дарниці від переселенців з Херсону: меню та ціниУ невеликій кав'ярні поставили один великий стіл, щоб об'єднати гостей. Також є місця на літній терасі. Відвідувачам пропонують каву, какао, холодні напої та десерти на різний смак й сендвічі. Також тут можна придбати каву в зернах від українських виробників.

Меню та ціни:

  • Капучино — від 50 грн;
  • Американо — 40 грн;
  • Колд какао — 65 грн;
  • Арахісове лате — 65 грн;
  • Сендвіч з куркою — 90 грн.

Адреса: вулиця Будівельників 32/2

Режим роботи: з 8:00 до 21:00.

"Центр шаурми"

Засновники закладу — Максим і Аліна Пустакови, родина переселенців з Маріуполя. До лютого 2022 року мережа називалась "Шаурма на вугіллі" та активно розвивалась у рідному місті. Проте через війну власники втратили все й вимушено виїхали до Києва. За місяць після переїзду у столиці відкрили перший кіоск. Згодом "Шаурму на вугіллі" перейменували в "Центр шаурми".

"Перша на вугіллі була відома в Маріуполі, як найсмачніша шаурма в місті. І хоч назву ми змінили, рецепти і стиль готування залишилися такими ж, як і раніше", — розповіли Максим та Аліна.

Заклади Києва, які відкрили переселенці: Центр Шаурми від переселенців з МаріуполяПерший заклад з'явився на Троєщині, невдовзі ще один відкрили на Подолі та біля станції метро "Олімпійська". Наразі "Центр шаурми" знаходиться у Києві на шести локаціях й один у Бучі. Можна замовити шаурму з курки, свинини або телятини. М'ясо для страв запікають на вугіллі. Крім шаурми є кебаб, нагетси, шашлик у лаваші, медові крильця, тортильї, мʼясний бокс та салат. Серед напоїв — кола, комбуча, айран, сік, кава тощо.

Меню та ціни:

  • Шаурма "Фірмова Курка" — 130 грн;
  • Шаурма "Гостра Свинина" — 160 грн;
  • Шаурма "Асорті Телятина" — 175 грн;
  • Фалафель фрі — 120 грн;
  • Нагетси курячі — від 60 грн;
  • Кебаб Баранина — 1 60 грн;
  • Комбуча — 90 грн;
  • Американо — 35 грн.

Адреса: вулиця Рональда Рейгана, 4, Нижній Вал, 23, вулиця Велика Васильківська, 66, вулиця Драгоманова, 2-А, вулиця Жилянська 82/20-Б, вулиця Цитадельна, 7, Буча — вулиця Левка Лукʼяненка, 64

Режим роботи: деякі точки працюють з 9:30 до 21:30, інші з 10:00 до 22:00, у Бучі — з 9:00 до 21:00.

Кафе "ХА"

Кафе "Ха" з квадратною піцою відкрила у Києві родина з Харкова. До столиці власники закладу переїхали після того, як російські снаряди знищили їхнє житло та кафе, яке вони ще планували, але не встигли відкрити. 

"Ми вирішили зробити затишний харківський куточок у столиці. Для цього ми обрали готувати саме те, що знайоме багатьом харків'янам, і ми знаємо, що величезній кількості вимушено переселених людей такий куточок допоможе не відчувати себе самотніми", — розповіли засновники "ХА".

Заклади Києва, які відкрили переселенці: кафе ХА де готують квадратну піцу з ХарковаНаразі піцерії працюють у Києві та трьох локаціях: на Подолі, Русанівці та біля метро "Палац Сорту". Стіни закладів прикрасили фрази та малюнками, сенс яких можуть зрозуміти тільки харків'яни або ті, хто був у Харкові. Гості зможуть відчути харківську атмосферу, а харків'яни — поностальгувати за рідним містом.

В кафе подають піцу у формі квадрата на пухкому тісті, яку місцеві асоціюють зі студентськими роками. Також пропонують спробувати окрошку, бургери, лимонад, салати та інші страви.

Меню та ціни:

  • Піца (Харків ЗСУ) "Фірмова"  — 238 грн;
  • Піца Шинка — 168 грн;
  • Піца М'ясна — 172 грн;
  • Піца Курка і гриби — 164 грн;
  • Піца 4 Сири — 172 грн;
  • Окрошка — 86 грн;
  • Суп курячий — 69 грн;
  • Салат Крабовий — 64 грн.

Адреса: вулиця Шота Руставелі, 12, вулиця Петра Сагайдачного,41, Русанівська набережна, 4

Режим роботи: з 9:30 до 21:30.

Бар "Характерники"

"Характерники" — бар біля Майдану Незалежності, який відкрили переселенці з Бердянська. Майже усі працівники також переїхали з тимчасово окупованого міста. Власники закладу не забувають своє походження: влаштовують святкування на день рідного міста, а в коктейлі додають їстівні марки з гербом Бердянську.

"Ми сильні й завжди підтримуємо один одного. Наш незламний характер знає вся Україна. Ми скоро повернемося, друже Бердянськ", — наголошують у закладі.

Заклади Києва, які відкрили переселенці: бар Характерники на Майдані від переселенців з БердянськаВ інтер'єр бару додали старовинні речі та місцеві символи. В закладі можна побачити мінікопію памʼятника "Бичку-годувальнику", на стіні — справжні бойові списи козацької доби, які виготовили майстри на замовлення. Двері бару прикрасили вінтажними ручками, на кухні є мідний чайник, який підігрівають на вугіллі. Посадкові місця розділили на три зони: контактний бар, відкрита кухня та столики з м'яким диваном та стільцями й зона відпочинку на другому поверсі з краєвидом на Майдан. Відвідувачам пропонують закуски, перші та основні страви, десерти, коктейлі та інші напої.

Меню та ціни:

  • Брускета з телятиною — 320 грн;
  • Оселедець з картоплею — 180 грн;
  • Сирні кульки з перцем халапеньйо — 200 грн;
  • Борщ з томленою яловичиною — 200 грн;
  • Салат з куркою та манго — 250 грн;
  • Телятина на грилі — 350 грн;
  • Крем-брюле — 110 грн;
  • Коктейль "Cheese Mary" — 240 грн;
  • Коктейль "Negroni" — 240 грн;
  • Авторський коктейль "Not Aperol" — 240 грн;
  • Еспресо — 50 грн.

Адреса: вулиця Архітектора Городецького, 4

Режим роботи: щодня з 12:00 до 23:00.

Коктейльний бар "Behind The Door"

Переселенці з Харкова відкрили коктейльний бар "Behind The Door" на Золотих воротах. Вони переїхали до Києва влітку 2022 року, орендували приміщення та запустили власний заклад. 

"Більшість нашої команди зустріло війну в Харкові, де вже в перші дні вторгнення точилися жорстокі бої, а артилерія та ракети вбивали сотні людей та руйнували наше місто", — зазначили в барі. 

Заклади Києва, які відкрили переселенці: коктейльний бар Behind The Door на Золотих Воротах від переселенців з Харкова Заклад спеціалізується на авторських коктейлях та вишуканій кухні. Гості можуть спробувати різноманіття страв — від супів до десертів. Інтер'єр доповнили вінтажними меблями та затишним освітленням. Біля барної стінки майорить прапор Харкова та України. 

Меню та ціни: 

  • Азійський тар-тар юхве — 260 грн;
  • Класичний смеш бургер з беконом — 250 грн;
  • Кріспі чікен бургер з медовим кімчі — 250 грн;
  • Fish&Chips — 390 грн;
  • Коктейль Porn Star Latina — 250 грн;
  • Коктейль Red Door — 250 грн;
  • Коктейль Manhattan — 300 грн;
  • Пиво — від 125 грн.

Адреса: вулиця Леонтовича, 1

Режим роботи: щодня з 15:00 до 23:00.

Веганська кондитерська та кафе "Sereda"

Кафе-кондитерську "Sereda" відкрили переселенці зі сходу України, які переїхали у Київ у 2014 році через російську окупацію. Співзасновниця закладу Анастасія Балабанова родом із Донецька, а шеф-кондитер Артур — з Маріуполя.

"Я з Донецька і переїзд у Київ стався завдяки дружній підтримці та, звісно, через наш патріотичний світогляд. У 2013 році ми з однодумцями організовували Майдан в Донецьку, ми намагалися відвернути війну, але нам не вдалося. У 2014-му, коли путін напав на моє місто, я втратила дім", — каже Анастасія.

Заклади Києва, які відкрили переселенці: веганська кондитерська та кафе Середа У закладі готують веганські "десерти із сенсом": торти, чизкейки, торти-букети. Наприклад, в меню є торт "Блекаут", тістечко у формі терикона під назвою "Місто троянд" на честь Донецька, власна версія легендарного Київського торта та "Наполевін". Також можна замовити японські сендвічі онігірі, круасани, даніш та напої.

Меню та ціни:

  • Торт Либідський — 158 грн за шматок;
  • Торт Зігмунд — 138 грн;
  • Торт-букет — від 1800 грн (цілий);
  • Етно торт — від 1800 грн (цілий);
  • Торт Блекаут — 148 грн за шматок;
  • Тістечко "Місто троянд" — 168 грн;
  • Фільтр кава — 55 грн;
  • Онігірі з вакаме — 188 грн;
  • Сендвіч "Клуб Сніданок" — 188 грн.

Адреса: вулиця Нижній Вал, 39

Режим роботи: у будні з 10:00 до 20:00, у вихідні з 11:00 до 21:00.

Ресторан "YASKRAVI"

Ресторан "YASKRAVI" знаходиться неподалік ВДНГ у ЖК "Сонячна брама". Заклад відкрили переселенці з Луганщини у грудні 2022 року. Власник кафе, Артур Абрамян, виїхав з родиною з міста Рубіжне після півтора місяця окупації. Він разом із чоловіком сестри вирішили ризикнути й відкрити заклад харчування у столиці.

"Зараз моє житло розбите і місто моє рідне окуповане. Тому вирішено було відновлювати свою справу в Києві", — зазначив один зі співзасновників.

Заклади Києва, які відкрили переселенці: кафе YASKRAVI від переселенців з Луганщини

Ресторан зробили pet-friendly — на вході гостей зустрічає коргі Лола. Меню різноманітне: є сніданки, бургери, роли, янтики, основні страви, салати, піца та страва дня. Серед напоїв можна замовити молочний коктейль, каву, прохолодні напої, какао тощо.

Меню та ціни:

  • Англійський сніданок — 260 грн;
  • Сніданок чемпіона — 265 грн;
  • Сирники з морозивом та ягідним кюлі — 180 грн;
  • Млинці з куркою — 165 грн;
  • Салат з креветками, манго та авокадо — 295 грн;
  • Паста болоньєзе — 220 грн;
  • Бургер "Американо" — 200 грн;
  • Цитрусовий лимонад — 75 грн;
  • Молочний коктейль — 75 грн;
  • Американо — 35 грн.

Адреса: вулиця Юлії Здановської, 73з

Режим роботи: з понеділка по суботу з 9:00 до 21:00.

Кафе "Ria Pizza"

Переселенці із Краматорська у 2022 році відкрили кафе "Ria Pizza". Заклад знаходиться біля станції метро "Звіринецька". Дмитро Ігнатенко разом із трьома компаньйонами заснували піцерію у рідному місті у 2011 році. Коли почалося повномасштабне вторгнення, ресторатори вирішили перенести бізнес. Приміщення шукали у Львові, Дніпрі, Кам'янському та Києві й зупинили вибір на столиці.

"Зараз розважальний центр Ria в Краматорську зачинено. Ми працюємо і живемо в Києві, з оптимізмом дивимось у майбутнє, віримо в нашу перемогу. Віримо, що повернемось до Краматорська та будемо працювати на користь рідного міста", — згадує Дмитро.

Заклади Києва, які відкрили переселенці: кафе Ria Pizza від переселенців з Краматорська"Ria Pizza" пропонує 12 видів томатної й вершкової піци, сніданки, бізнес-ланчі, гарячі та холодні закуски, пасту, салати, супи та десерти. З напоїв — кава, чай, коктейлі, вино.

Меню та ціни:

  • Піца "Ла карне" — 300 грн;
  • Піца "Маргарита" — 190 грн;
  • Піца "Чотири сири" — 300 грн;
  • Сніданок з лососем та овочами — 240 грн;
  • Яєчня скрембл з тостом — 80 грн;
  • Коктейль "Aperol spritz" — 230 грн;
  • Мохіто — 150 грн.

Адреса:  вулиця Миколи Міхновського, 27

Режим роботи: щодня з 10.00 до 22.00.

"The Puzo Pub"

"The Puzo Pub" знаходиться на лівому березі Києва в ЖК "Комфорт Таун". Заклад заснували Євген Карабанов та Дмитро Габсалямов з Сєвєродонецька. У рідному місті в пабі транслювали футбол, проводили рок-концерти, стендапи тощо. Як згадують сєвєродончанє, атмосферний інтер'єр та їжа не залишали нікого байдужими. У 2022 році, внаслідок вторгнення рф, власникам пабу довелося виїхати з міста та починати все "з нуля" в столиці.

"Внаслідок прильотів скло в пабі вилетіло, тамбур був пошкоджений. У бомбосховищі ми просиділи близько трьох тижнів. Ставало все небезпечніше. Ми вирішили їхати, тому що просвіту не було", — згадує власник закладу.

Заклади Києва, які відкрили переселенці: паб The Puzo Pub" від переселенців з СєвєродонецькаВ Києві заклад відкрили у менших масштабах — без концертів та дартсу. Коли Сєвєродонецьк відвоюють, власники планують повернутися додому. "Релоковані, але не скорені", — головний лозунг закладу.

Гостям пабу пропонують закуски до пива, снеки, гарячі страви з м'яса та риби, піцу, супи, салати, страви мексиканської кухні, крафтове пиво, вина, настоянки тощо.

Меню та ціни:

  • Сирне асорті — 245 грн;
  • Курячі крильця в соусі унагі — 169 грн;
  • Стейк "Томагавк" — 120 грн (за 100 г);
  • Піца з лососем та крем-сиром — 289 грн;
  • Салат "Капрезе" — 269 грн;
  • Тако з рваного м'яса — 269 грн;
  • Розливне пиво — від 60 грн;
  • Крафтове пиво — 110 грн.

Адреса: вулиця Регенераторна, 4/14

Режим роботи: з понеділка по п'ятницю з 11:00 до 23:00, в суботу та неділю з 10:00 до 23:00.

Фудтрак "DOUBLEPUF"

Переселенець з міста Енергодар Савелій Логінов — незалежний шеф-кухар, який готує веганській стритфуд у фудтраці на вулицях Києва, фестивалях тощо. Коли почалось повномасштабне вторгнення, він з командою волонтерів годував людей у своєму закладі Match.bistro. До кухаря долучився партнер по бізнесу та близькі друзі. Вони спробували готувати їжу для містян, а згодом почали їздити на фудтраці деокупованими містами Київщини.

"Коли почалась війна, я був у Києві. Я зрозумів, що у мене є ключі від закладу, тому я можу приготувати хоча б 20 порцій й нагодувати людей. До мене долучилась команда, ми готували для киян протягом півроку", — каже Савелій.

Заклади Києва, які відкрили переселенці: Фудтрак DOUBLEPUF від переселенця з ЕнергодараЗгодом до нього стали поступати замовлення на обслуговування музичних івентів, фестивалів та поп-апів столиці. Відтепер шеф-кухар готує веганський стритфуд на вулицях Києва. Наприклад, у червні  "DOUBLEPUF" годуватиме для гостей на фестивалі "Брудний пес". Меню для кожного заходу різне.

Також пропонуємо переглянути заклади, які відкрилися у Києві в квітні.

Безлімітна їжа Києва: платиш на вході та їси все, що хочеш