Нескладні та смачні рецепти зі спаржею від Green Sea Club

В Україні стартував сезон спаржі, також відомої як аспарагус, — одного з найкорисніших та недооцінених овочів у наших широтах.

У спаржі міститься величезна кількість вітамінів та мікроелементів, включаючи вітамін А, С, Е, залізо, кальцій, калій, фосфор та цинк. Вона нормалізує роботу кишківника, зміцнює серцево-судинну систему, має протигрибковий ефект, а також сприяє регенерації та омолодженню шкіри. Крім цього, спаржа багата на важливу для організму природну клітковину та має чудовий смак.

Що з неї можна приготувати, щоб поєднати смак та користь, розберемося з нашим партнером Green Sea Club.

Спаржа з фетою

Інгредієнти:

  • 500 г спаржі;
  • 150 г м'якого сиру фета;
  • 1 ст. л. подрібненої петрушки;
  • 100 г запеченого червоного перцю;
  • 100 г свіжих помідорів;
  • сіль та свіжомелений перець;
  • 2 ч. л. оливкової олії;
  • винний оцет.

Приготування:

Викладіть два пучки спаржі, змішаної з оливковою олією, на застелене фольгою деко, посоліть та поперчіть. Запікайте близько чотирьох хвилин до м'якості в духовці в режимі гриля, періодично помішуючи. Збризніть винним оцтом та оливковою олією, посоліть до смаку. Додайте розкришений сир фета, нарізаний запечений червоний перець, нарізані свіжі помідори та петрушку.

Рецепти зі спаржі з фетою

Салат зі струганої спаржі та прошуто

Інгредієнти:

  • 1 пучок обрізаної товстої спаржі;
  • 150 г прошуто;
  • 3 ст. л. лимонного соку;
  • 30 г сиру пармезан;
  • сіль та свіжомелений перець;
  • 3 ст. л. оливкової олії.

Приготування:

За допомогою овочечистки настругайте стрічками один пучок обрізаної товстої спаржі. Змішайте з соком одного лимона та оливковою олією, посоліть та поперчіть до смаку. Посипте порваним на шматочки прошуто та нарізаним тонкими слайсами пармезаном.

Салат зі спаржі та прошуто

Суп-пюре зі спаржі

Інгредієнти:

  • 0,9 кг або 2 пучки спаржі середнього розміру, розріжте стебла навпіл;
  • 1 ст. л. та 1 ч. л. крупнозернистої солі;
  • 6 ст. л. несолоного вершкового масла;
  • 1 подрібнена середня цибулина;
  • 1 подрібнене стебло селери;
  • 1 подрібнена морква;
  • 7 ст. л. борошна вищого ґатунку;
  • 3 гілочки петрушки;
  • 3 гілочки свіжого чебрецю;
  • 1 лавровий лист;
  • 0,5 склянки жирних вершків;
  • 1 ст. л. сухого білого вермуту.

Приготування:

У великій каструлі доведіть воду до кипіння. Наповніть середню миску підсоленою крижаною водою. Бланшуйте спаржу двома порціями: покладіть її в киплячу воду і варіть, поки вона не стане трохи м'якшою — близько чотирьох хвилин на порцію. Перекладіть спаржу в миску з крижаною водою. Злийте воду. Відлийте окремо 7,5 склянок гарячої води з каструлі, в якій варили спаржу.

Зріжте кілька верхівок спаржі по діагоналі та відкладіть для подачі. Решту спаржі наріжте на дрібні шматочки.

У великій каструлі на середньому вогні розтопіть вершкове масло. Додайте подрібнену цибулю, селеру та моркву. Готуйте під кришкою до м'якості близько 12 хвилин, періодично помішуючи. Після цього додайте борошно і готуйте ще дві хвилини, помішуючи дерев'яною ложкою.

Влийте воду з-під спаржі та доведіть до кипіння, постійно помішуючи. Зв'яжіть петрушку, чебрець та лавровий лист у пучок і додайте в суп. Зменште вогонь і варіть при слабкому кипінні протягом десяти хвилин. Додайте нарізану спаржу і доведіть до кипіння. Зніміть з вогню і дайте охолонути.

Заберіть з каструлі пучок трав. Перелийте суп у блендер і збийте до отримання однорідної маси. Потім процідіть через сито назад у каструлю та розігрійте на середньому вогні.

Додайте в суп жирні вершки, вермут, сіль та перець до смаку. Розлийте його по теплих тарілках, прикрасьте кожну порцію рештою верхівок спаржі та подавайте на стіл.

Суп-пюре зі спаржі: рецепт

Пиріг зі спаржею та сиром

Інгредієнти:

  • 500 г спаржі, тверді стебла підрізати;
  • 1 пласт (250 г) замороженого прісного листкового тіста, розморозити;
  • пшеничне борошно для посипання;
  • 1 склянка крупно натертого сиру фонтіна (близько 90 г);
  • 1 склянка крупно натертого сиру конте або грюєр (близько 90 г);
  • 1 ст. л. подрібненої цибулі-шалот;
  • 2 яєчних жовтки;
  • 3 ст. л. молока;
  • 1/8 ч. л. натертого мускатного горіха;
  • сіль, свіжомелений перець;
  • 2 ч. л. оливкової олії;
  • 1/2 ч. л. натертої лимонної цедри.

Приготування:

Заповніть велику миску холодною водою з льодом. Налийте в сковороду воду на 2,5 см, доведіть до кипіння. Додайте спаржу, готуйте 2-5 хвилин залежно від товщини стебел. Злийте воду та перекладіть спаржу в миску з льодом, щоб зупинити приготування. Потім злийте воду та обсушіть спаржу. Розігрійте духовку до 200 градусів.

Розкотіть тісто на посипаній борошном робочій поверхні в прямокутник розміром 25 на 40 см. Перекладіть тісто на деко з пергаментним папером, проколіть по всій поверхні виделкою. Поставте тісто в духовку та запікайте до золотистого кольору близько 12 хвилин. Дайте тісту трохи охолонути.

Змішайте в мисці обидва види сиру, цибулю-шалот, яєчні жовтки, молоко, мускатний горіх, додайте по дрібці солі та перцю. Розподіліть сирну суміш рівномірно по тісту, залишаючи 2,5 см з кожного краю. Перемішайте спаржу з оливковою олією, 1/4 ч. л. солі та перцем до смаку. Викладіть спаржу зверху на пиріг та поставте в духовку. Запікайте пиріг 15-20 хвилин до золотистого кольору. Дістаньте з духовки та посипте лимонною цедрою.

Пиріг зі спаржею та сиром: рецепт

Паста кавателі зі спаржею

Інгредієнти:

  • 2 склянки борошна вищого ґатунку та трішки додатково для роботи;
  • 220 г сиру рікота (приблизно 1 склянка з гіркою);
  • 1 яйце (велике);
  • 110 г несолоного вершкового масла;
  • 1 пучок спаржі, обрізаний та тонко нарізаний (верхні кінчики залиште цілими);
  • натерта цедра та сік одного лимона;
  • 1/2 склянки натертого пармезану (близько 30 г) + додатково для подачі;
  • 2 ст. л. подрібненої свіжої петрушки.

Приготування:

Насипте борошно у велику миску та зробіть у центрі заглиблення. Змішайте в невеликій мисці виделкою рікоту та яйце, додайте в лунку в борошні. Почніть замішувати виделкою навколо заглиблення, поступово змішуючи борошно з рікотою, доки не отримаєте грудкувате тісто. Якщо воно занадто сухе і не збирається в ком, додайте до трьох столових ложок води невеликими порціями.

Викладіть тісто на посипану борошном поверхню та вимішуйте близько шести хвилин, доки воно не стане гладким та еластичним. Загорніть тісто в поліетиленову плівку та дайте йому відпочити за кімнатної температури 30 хвилин. Тісто можна замісити заздалегідь і покласти в холодильник — у цьому випадку перед розкатуваням доведіть його до кімнатної температури.

Розділіть тісто на вісім частин та загорніть у плівку. Сформуйте з однієї порції тіста на столі мотузку завтовшки 1 см і розріжте її на поперечні шматки по 1 см. Зформуйте кожен шматочок у маленьку кульку. Потім повторіть те саме з рештою порцій.

Розгладьте кожну кульку тіста пальцем. Потім покладіть тильний бік ножа для масла на шматочок тіста та обережно потягніть його до себе, щоб залишити по центру глибоку смужку. Таким же чином сформуйте решту кавателі, складайте їх на посипане борошном деко.

У великій каструлі доведіть підсолену воду до кипіння. Перекладіть кавателі на друшляк і струсіть над деком, щоб видалити зайве борошно. Покладіть пасту в киплячу воду та варіть близько п'яти хвилин до стану аль-денте.

Тим часом у великій сковороді на помірному вогні розтопіть вершкове масло, покладіть спаржу, додайте лимонну цедру та сік. За допомогою шумівки перекладіть кавателі в сковороду, додавши 3/4 склянки води з каструлі. Готуйте кілька хвилин, злегка помішуючи, доки паста не вкриється соусом і спаржа не стане м'якою. Посоліть та поперчіть до смаку. Посипте пармезаном та петрушкою. Подавайте, додатково посипавши пармезаном.

Що приготовити зі спражі: паста кавателі зі спаржею

Запечена спаржа в беконі

Інгредієнти:

  • 500 г спаржі (бажано середньої товщини);
  • 10-12 смужок тонко нарізаного бекону (кількість залежить від товщини спаржі);
  • 1-2 ст. л. оливкової олії;
  • сіль;
  • свіжомелений чорний перець до смаку.

Приготування:

Промийте спаржу під холодною водою. Зріжте тверді кінці стебел (зазвичай нижні 2-3 см). Якщо стебла дуже товсті, їх можна розрізати вздовж навпіл.

Візьміть кілька стебел спаржі, щільно оберніть їх смужкою бекону, щоб він не розгорнувся під час запікання. Повторіть з рештою спаржі та бекону. Застеліть деко пергаментним папером або фольгою. Викладіть обгорнуту беконом спаржу на деко в один шар.

Злегка збризніть спаржу оливковою олією. Посоліть та поперчіть до смаку. Пам'ятайте, що бекон вже солоний, тому додавайте сіль обережно.

Розігрійте духовку до 200°C, поставте деко зі спаржею в розігріту духовку та запікайте протягом 15-20 хвилин. Бекон має стати золотистим і хрустким, а спаржа м'якою, але хрусткою. Час запікання може варіюватися залежно від товщини спаржі та вашої духовки.

Подавайте запечену спаржу в беконі гарячою як гарнір до м'ясних або рибних страв, або як самостійну закуску.

Запечена спаржа в беконі: рецепт

Смажена спаржа з часником та свіжими помідорами

Інгредієнти:

  • 500 г спаржі;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • 2 зубчики часнику;
  • 2-3 середніх помідори;
  • сіль та свіжомелений чорний перець до смаку;
  • свіжа петрушка або базилік для прикрашання.

Приготування:

Промийте спаржу, наріжте її на шматочки довжиною 2-3 см. У великій сковороді розігрійте оливкову олію на середньому вогні. Додайте нарізаний часник і смажте протягом 30 секунд до появи аромату (не пересмажте, щоб не гірчив).

Додайте нарізану спаржу та смажте протягом 5-7 хвилин, періодично помішуючи, доки вона не стане яскраво-зеленою та злегка м'якою. Додайте нарізані помідори, посоліть та поперчіть до смаку. Готуйте ще 2-3 хвилини, доки помідори злегка не розм'якнуть.

Подавайте спаржу гарячою, прикрасивши її свіжою зеленню.

Смажена спаржа з часником та свіжими помідорами: рецепт

Запіканка зі спаржею, шинкою та грибами

Інгредієнти:

  • 500 г спаржі;
  • 200 г нарізаної шинки;
  • 200 г печериць, нарізаних скибочками;
  • 1 цибулина;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • 250 мл молока;
  • 100 г тертого сиру;
  • сіль, перець, мускатний горіх до смаку;
  • вершкове масло для змащування форми.

Приготування:

Розігрійте духовку до 180°C. Змастіть форму для запікання вершковим маслом. Промийте спаржу, відламайте тверді кінці. Наріжте її на шматочки довжиною 2-3 см. Відваріть спаржу в киплячій підсоленій воді протягом 3-5 хвилин до напівготовності (бланшуйте), а потім відкиньте на друшляк. Це допоможе спаржі зберегти колір та хрусткість. 

На сковороді розігрійте оливкову олію та обсмажте цибулю до м'якості. Додайте гриби та смажте до випаровування рідини та легкого золотистого кольору, додайте нарізану шинку та зніміть з вогню.

У мисці збийте яйця з молоком, додайте половину тертого сиру, сіль, перець та щіпку мускатного горіха. Викладіть на дно форми спаржу, зверху розподіліть обсмажену суміш з шинкою та грибами. Залийте все яєчно-молочною сумішшю. Посипте запіканку рештою тертого сиру.

Запікайте в розігрітій духовці протягом 25-30 хвилин, до золотистої скоринки.

Запіканка зі спаржею, шинкою та грибами: рецепт

Мус зі спаржі на основі вершків

Інгредієнти:

  • 500 г зеленої спаржі;
  • 200 мл жирних вершків (від 30%);
  • 2 яйця (лише жовтки);
  • 50 г тертого пармезану;
  • 2 ст. л. лимонного соку;
  • сіль та свіжомелений білий перець до смаку;
  • невеликий пучок свіжої петрушки або кріп.

Приготування:

Наріжте та відваріть спаржу в киплячій підсоленій воді до м'якості (близько 8-10 хвилин). Відкиньте на друшляк і дайте трохи охолонути. Перекладіть спаржу в блендер і збийте до однорідного пюре. Протріть вдруге пюре через дрібне сито для більш гладкої текстури.

У невеликій мисці збийте яєчні жовтки з лимонним соком, сіллю та перцем. В окремій холодній мисці збийте вершки до м'яких піків. Акуратно з'єднайте пюре зі спаржі з яєчною сумішшю, додайте тертий пармезан та подрібнену зелень, перемішайте.

Частинами додайте збиті вершки до спаржевої суміші, акуратно перемішуючи лопаткою знизу вгору, щоб зберегти повітряність мусу. Розкладіть у порційні креманки або невеликі склянки. Поставте в холодильник щонайменше на 2-3 години для застигання.

Перед подачею можна прикрасити гілочками спаржі, тертим пармезаном або краплинкою оливкової олії.

Мус зі спаржі на основі вершків: рецепт

Салат зі спаржі з цитрусовою заправкою та мигдалем

Інгредієнти:

  • 500 г зеленої спаржі;
  • цедра та сік 1 апельсина;
  • сік 1/2 лимона;
  • 3 ст. л. оливкової олії;
  • 50 г смажених мигдалевих пластівців;
  • сіль та свіжомелений чорний перець до смаку;
  • декілька листочків м'яти для декору.

Приготування:

Промийте спаржу, вваріть або обсмажте до готовності. Наріжте на шматочки.

В невеликій мисці змішайте апельсиновий сік з цедрою, лимонний сік та оливкову олію. Посоліть та поперчіть. У великій мисці з'єднайте спаржу та цитрусову заправку. Обережно перемішайте.

Перед подачею посипте салат підсмаженими мигдалевими пластівцями та прикрасьте листочками м'яти.

Салат зі спаржі з цитрусовою заправкою та мигдалем: рецепт