Мабуть, закладів з грузинською кухнею у Києві чи не найбільше. Але це й не дивно, адже інгредієнти, які найчастіше використовуються в ній, можна незвично поєднувати між собою і таким чином урізноманітнювати й без того великий перелік традиційних страв та дивувати навіть постійних гостей.
Стіл заставлений кількома видами хачапурі, солодкими та солоними хінкалі, шашликом з баранини, долмою та шурпою ідеально підходить для зустрічі з друзями. А де в такому форматі її можна влаштувати — дізнавайтеся з нашої добірки.
"Шоті"
Ресторан високої кухні від братів Гусовських, назва якого взята від назви національного грузинського хліба з характерним отвором посередині. Його випікають у спеціальній кам’яній печі — одна з таких розмішена в самому "Шоті" в залі для відвідувачів.
Шеф-кухар закладу готує автентичну грузинську їжу, нерідко змінюючи деякі рецепти на свій лад. Наприклад, одна з останніх новинок меню — традиційна абхазура з соковитими шматочками рубленої телятини, пікантними спеціями та зернами граната.
Здебільшого тут готують різні варіації м'яса з зеленню і спеціями, а також традиційні солодощі.
Дещо з меню: пхалі з баклажанів (ачечілі) — 169 грн, кубдарі — 299 грн, хачапурі по-мінгрельськи — 279 грн, курча шкмерулі — 429 грн, каре баранини — 699 грн, хінкалі з імертинським сиром та сулугуні — 55 грн
Адреса: вул. Мечникова, 9
Sanatrelo
Обидва заклади Sanatrelo знаходяться в центрі міста та вирізняються фірмовими стравами для компаній, а також напоями власного виробництва. Тому тут зручно замовляти бенкети і резервувати столи.
Ресторан підходить для тих, хто полюбляє їжу приготовану на мангалі. Також у меню є холодні та гарячі закуски, салати, супи, хачапурі, хінкалі, гарніри та десерти. Зараз гості за бажанням можуть переглянути пісні страви, серед яких є незвичайні "солодкі" хінкалі з вишнею та полуницею.
При потребі офіціанти ознайомлять з асортиментним переліком вин та допоможуть обрати найбільш відповідне.
Дещо з меню: рулети з баклажанів — 247 грн, салат "Страчетті" — 287 грн, хачапурі на мангалі з томатами — 195 грн, лаваш з сиром та томатами — 165 грн, шурпа з баранини — 165 грн
Адреси: вул. Богдана Хмельницького, 29/2; вул. Прорізна 18/1
"Чачапурі"
Ресторани "Чачапурі", за словами власників, створювали спеціально задля популяризації грузинських страв й культури в Україні. Тому кухнею тут керує шеф-кухар, який добре на цьому розуміється, адже сам родом з Кахетії — історичного регіону Грузії. Для всіх бажаючих він інколи проводить майстер-класи з приготування хінкалі.
В обох закладах доволі велике меню, де є шашлик зі свинячої вирізки, каре з баранини, люля-кебаб з індички з сиром, теплий салат з курячою грудкою, шурпа, теплий лаваш з сиром сулугуні, три види хінкалі, яблучний пиріг, а також мацоні. Ще тут можна спробувати свіжу випічку і м'ясо з печі тоне, хачапурі, шоті, чебуреки, а також чурчхелу з різних сортів винограду.
Дещо з меню: хачапурі з жульєном — 305 грн, хінкалі з індичкою, сиром та житнім борошном (4 шт) — 200 грн, квері з пряною начинкою з баранини та телятини — 172 грн, оджахурі зі свининою — 215 грн, люля-кебаб з баранини — 274 грн
Адреси: бул. Тараса Шевченка, 36а; вул. Анни Ахматової, 30
"МамО"
Ресторани вирізняються регулярними "грейт апдейтами" меню. Лише недавно до нього додали хачапурі з міксом сирів, запеченим лососем, свіжою зеленою цибулею з вершково-часниковим соусом. Взагалі страви тут називають "новою грузинською кухнею", під час їхнього приготування кухарі не забувають про традиції та експериментують з незвичними поєднаннями.
В "МамО" розповідають, що одні з улюблених комбінацій їхніх постійних гостей — курячий шашлик та келих сухого Кісі Vismino, "Сапераві" в дуеті з люля з індички, гомі з овочевим міксом та хачапурі по-мегрельські.
Дещо з меню: пряний сулугуні в тісті філо — 195 грн, хінкалі з грибами (4 шт) — 116 грн, хачапурі з лососем — 315 грн, реберця в пряній карамелі — 340 грн, індичка з картопелькою — 235 грн, пікантний чахохбілі — 235 грн
Адреси: вул. Саксаганського, 109/20; вул. Велика Васильківська, 63
"Хачапурі та Вино"
"Хачапурі та Вино" — це не тільки про кухню, а й про атмосферу", — йдеться в описі закладів мережі. Про це свідчить запальна шоу-програма від колективу грузинських танців з майстер-класами, яку інколи організовує адміністрація.
У меню відвідувачі знайдуть різноманітні страви — від хачапурі до традиційних хінкалі та шашлику.
Тут поважають традицію великих застіль, тому створили окрему меню-пропозицію для компаній: "Сет закусок", "М’ясний сет", хачапурі “Титанік”. До пряних та ситних страв пропонують велику колекцію грузинських вин і чачу, напої з чайної карти.
Працює формат take away та безкоштовна доставка при замовленні на суму від 200 гривень.
Дещо з меню: салат з баклажанами та сиром тофу — 178 грн, лобіо з ароматними травами — 125 грн, рибний чкмерулі — 235 грн, хачапурі зі шпинатом та грибами — 139 грн, хачапурі з баклажаном та овочами — 159 грн, хінкалі зі шпинатом та грибами — 159 грн
Адреси: вул. Антоновича, 176; вул. Петра Сагайдачного, 27; вул. Велика Васильківська, 57/3; вул. Михайла Драгоманова, 29; вул. Тимошенка, 18; вул. Академіка Глушкова, 13б; вул. Бориса Грінченка, 2/1; вул. Святошинська, 3а; вул. Князів Острозьких, 8; вул. Гната Юри, 13
"МАМА МАНАНА"
Ліпнина в грузинському стилі, плетені солом’яні люстри — у закладі панує затишна атмосфера для зустрічей великою компанією за сімейним столом.
Це хачапурна, де можна насолодитися смачною їжею, домашнім вином та відкритою кухнею з видом на Дніпро. Мережа є першою в Україні, де готується 15 видів грузинської випічки з 9 регіонів Грузії. У закладі переконані, "якщо хочеш зрозуміти людину — сядь з нею за один стіл".
Дещо з меню: чебурек з м'ясом та помідором — 126 грн, харчо з тклапі — 167 грн, хінкалі "Том Ям" з морепродуктами (4 шт) — 355 грн, лобіо по-мегрельськи — 145 грн, габалінські соління — 295 грн, долма з томленою качкою — 235 грн
Адреси: вул. Нижній Вал, 23; вул. Кірпи, 5б; вул. Прорізна, 22; вул. Велика Васильківська, 44; Івасюка, 14г
Gogi
До ресторанів мережі Gogi зручно діставатися з будь-якого куточка столиці, адже вони розміщені як на правому, так і на лівому березі. Головна страва меню — хінкалі. Тут їх готують з сиром, шпинатом, по-тбіліськи, по-телавськи та з білими грибами.
Також є люля-кебаб з куркою й сиром, салат з подрібненим волоським горіхом і бальзамічним кремом, баранина тушкована з тархуном та навіть український борщ, але з грузинським акцентом.
У закладі працює магазин зі спеціями, соусами, джемами, настоянками власного приготування й грузинськими винами, деякі з них — справжній ексклюзив, який важко знайти навіть в Грузії. А щоб обрати вино, можна попередньо відвідати закриту дегустацію, яку нерідко організовують у цих закладах.
Дещо з меню: чахохбілі — 225 грн, кубдарі з лососем — 335 грн, теплий салат з курячою печінкою та гірчичним соусом — 176 грн, томатний суп з баранини та фрикадельками з телятини — 118 грн, хачапурі з листкового тіста з сиром, зеленню та аджикою — 205 грн, хінкалі з білими грибами — 34 грн
Адреси: вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 13; вул. Мала Житомирська, 15а; вул. Івана Мазепи, 3; вул. Дніпровська набережна 26д
Tbiliso
Ресторан Tbiliso поєднує у собі стиль та найкращі гастрономічні традиції Грузії. Меню тут багате не лише сирами та винами, також гостям подають курячі крильця під різноманітними соусами: у злегка солодкому соусі BBQ, грузинському чкмерулі, винно-вершковому соусі та французькому дорблю.
Щовівторка кожна із восьми локацій працює за принципом подвоєння замовлень, таким чином можна замовити три хінкалі з м‘ясом — а принесуть шість. Акція не діє лише на хінкалі з білими грибами, з вишнею та сиром надугі.
Дещо з меню: хачапурі по-аджарськи — 155 грн, хінкалі з вишнею та соусом сабайон (3 шт) — 95 грн, печериці фаршировані сиром сулугуні — 119 грн, креветки по-батумськи — 395 грн, справжній грузинський овочевий салат — 155 грн, шашлик курячий — 235 грн
Адреси: Оболонський проспект, 1б; вул. Берковецька, 6д; вул. Русанівська набережна, 4; вул. Івана Пулюя, 8а; вул. Спаська, 8а; вул. Кільцева дорога, 1; вул. Деміївська, 31; вул. Салютна, 2
GAGA
Маючи великий досвід роботи в ресторанах Грузії у власників виникла ідея відкрити ресторан справжньої грузинської кухні в Києві.
Акцент в GAGA роблять на хачапурі — найвідомішій в усьому світі грузинській національній страві. У меню закладу є хачапурі по-аджарськи, по-мегрельськи, по-царськи, на рожні, зі шпинатом і сиром та з грибами і сиром.
Крім цього гостям також полюбилися та стали "хітами" закладу лобіо з червоної квасолі, яке подають в спеціальних глиняних горщиках з соліннями й зеленню та чкмерулі — смажені курчата в часниково-вершковому соусі.
Дещо з меню: капрезе по-грузинськи — 90 грн, суп хашлама — 85 грн, хачапурі по-аджарськи з телятиною — 105 грн, кролик тушений з томатним соком — 145 грн, чашушулі — 90 грн, лосось в сирно-тархуновому соусі — 205 грн
Адреси: вул. Д. Маккейна, 37; вул. Д. Маккейна, 30; вул. Васильківська, 23/16; вул. Кирило-Мефодіївська, 14/2; вул. Ревуцького, 5-а; пр-т Тичини, 7; вул. М. Малиновського, 5; вул. Т. Драйзера, 8; вул. С. Гусовського, 12/7; вул. В. Липківського, 45
"Мацоні"
Грузинське кафе-сироварня на Русанівці. Сири для хачапурі в "Мацоні" завжди свіжі, адже готують їх прямо в закладі. Також нещодавно до меню додали каре телятини, кожен шматочок якого ніжно просмажений на мангалі, аби зберегти неповторний смак та аромат.
Головна особливість закладу — соковиті м’ясні страви та запечені овочі, та, звісно ж, власна сироварня з різноманітними й пікантними сирами на будь-який смак.
Дещо з меню: хінкалі Калакурі смажені з соусом "Мацоні" — 192 грн, м'ясо по старогрузинські — 172 грн, халумі на мангалі — 162, оджахурі — 192 грн, тушкована телятина в винному соусі — 252 грн, шашлик з курячого стегна — 232 грн
Адреса: бул. Ігоря Шамо, 1/5