Загальну мобілізацію можуть продовжити, якщо в Україні триватимуть бойові дії
Фото ілюстративне: Bumble-Dee / Depositphotos

24 лютого в Україні оголосили загальну мобілізацію терміном на три місяці. Утім її можуть продовжити і після 24 травня, якщо бойові дії на території нашої країни триватимуть.

Про це під час брифінгу заявив начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач. 

"Вже більш як два місяці на території нашої держави проводиться загальна мобілізація. Всі кількісні та якісні показники виконані на 100 і більше відсотків. Мобілізація продовжується вже значно меншими темпами, але не тому, що щось не виходить. А тому, що у кінці лютого й на початку березня більшою мірою була укомплектована бойова компонента як ЗСУ, так і інших складових сил оборони. Тож зараз ми тільки проводимо доукомплектування, поповнення військових частин людьми. Тобто зараз темпи набагато нижчі, але мобілізація йде згідно з планом", — розповів він. 

За словами Горбача, військовозобов'язані чоловіки, які отримали повістки і виїхали за кордон незаконним способом, будуть нести кримінальну відповідальність відповідно до законів України. При цьому, зазначив начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних сил ЗСУ, ніяких хвиль мобілізації в Україні немає.

"Є одна хвиля мобілізації, в якийсь період призивали більше людей, в якийсь — була пауза. Але це документально ніяким чином не було визначено. Тобто хвиль мобілізації не було, вона у нас одна. В один період ми просто більше мобілізовували, в інший — менше, зараз ще менше мобілізовуємо. І наступної хвилі поки не передбачається. Якщо навіть допустити, що вона буде, то мобілізувати будуть не тільки офіцерів. Це все залежить від обстановки і від того, які військовослужбовці нам потрібні", — пояснив Горбач. 

Він додав, що зараз до лав ЗСУ призвані більш умотивовані люди, ніж у 2014 році, адже війна торкнулася кожного. При цьому, всі військовозобов'язані були призвані на військову службу за прямими військово-обліковими спеціальностями. Інші протягом певного часу проходили перенавчання у навчальних центрах. Також зараз призивають людей, які мають досвід проходження військової служби або досвід проходження навчальних зборів під час мирного часу.

Спротив російській окупації, день 68