У ДПСУ підтвердили, що для перетину кордону тепер потрібен закордонпаспорт
Фото: 20minut.ua

Державна прикордонна служба підтвердила, що відтепер для перетину державного кордону українцям необхідно мати при собі закордонний паспорт. Внутрішнього паспорта для цього більше недостатньо.

У ДПСУ нагадали, що, відповідно до Постанови Кабміну № 57 від 27 січня 1995 року, пропуск повнолітніх громадян України здійснюється по закордонних паспортах. Щодо пропуску осіб, які прямують за кордон з метою евакуації або лікування можуть прийматися окремі рішення. Але, в такому випадку, важливо мати при собі необхідні документи, які підтверджують мету поїздки.

В період дії воєнного стану виїзд дітей до 16 років можливий у супроводі одного з батьків, близьких родичів або інших людей, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки. У дитини має бути паспорт громадянина України або свідоцтво про народження (за відсутності паспорта) чи інші документи, що містять відомості про особу.

Речник ДПСУ Андрій Демченко в коментарі УП розповів, що у перші тижні повномасштабної війни на кордоні спостерігалася гуманітарна катастрофа та не працювали сервісні центри.

"Тоді приймалося рішення щодо пропуску громадян або за внутрішніми документами, або іншими документами, за якими можна було ідентифікувати особу. На даний момент такої авральної ситуації немає, тому людям варто дотримуватися визначеного порядку", - пояснив Демченко.

Він додав, що стосовно людей, які їдуть з регіонів, де ведуться бойові дії, та які не мають закордонного паспорта, прикордонники можуть приймати окреме рішення. Однак наголосив, що це завжди – винятки, рішення щодо яких ухвалюються, залежно від ситуації.

Крім того, речник ДПСУ нагадав, що внутрішні українські паспорти не є підставою для легалізації за кордоном, тому порадив покладатися саме на документ для виїзду за кордон.

Для перетину кордону з ЄС тепер необхідно мати закордонпаспорт — УЗ